5 tips på hur man väljer rätt cateringföretag!

Oavsett om du arrangerar fest, bröllop, galamiddag eller någon annan typ av tillställning är mat och dryck alltid den avgörande delen som kan göra ditt arrangemang till en riktig succée - eller till ett stort misslyckande. Att hitta en passande cateringleverantör tillhör en av de svåraste upgifterna när man arrangerar ett evenenemang, så låt planeringen ta lite tid. Deltagarna kommer sannolikt inte att komma ihåg vilken musik som spelades i bakgrunden, men de minns garanterat om biffen inte var genomstekt eller morotskakan tog slut för tidigt.

food-salad-healthy-vegetables-426568-edited.jpg

Med dessa tips kommer du undan de vanligaste problemen:

1.  Definiera budget

Typiskt tråkigt att man alltid måste börja med att tänka på pengar, men tyvärr har man sällan ett budget som är oändligt. Ta kontakt med några olika cateringleverantörer och gå igenom vad som är möligt att göra med ditt budget. Tänk även över vilka delar som kan göras billigare och vad ni vill lägga lite extra kärkek på.  Ett professionellt cateringföretag vill och kan planera menyer för olika budgetar.Tips: Catering behöver inte alltid kosta en förmögenhet, men räkna ändå så att maten garanterat räcker till alla gäster. Det vore ju ganska trist om någon blir utan.

2. Lita på din instinkt - inte på en katalog via nätet

Eftersom cateringföretagets främsta jobb är att skapa smakupplevelser och inte göra visuell konst rekommenderar vi att du faktiskt tar ett litet smakprov på maten. Genom att träffa några olika leverantörer märker du snabbt vilka som förstår dina förväntningar och kanske till och med har potential att överstiga dessa. Lita på magkänslan, även i det här valet!

Ett bra cateringföretag kännetecknas av den uppmärksamheten som de lägger på att förstå dig och ditt evenemang; tema, stil, syfte, mål och budget. De ska kunna använda denna information till att planera menyn så att den matchar ditt event på bästa möjliga sätt. När du bokar ditt första möte med cateringföretaget, kolla om du får smaka någon / några av rätterna. Detta kan kosta någon slant men är ett litet pris för din sinnesro.

3. Ta hänsyn till matavvikelser (så gott det går)

2000-talet har blivit den gyllene tiden för alla tänkbara kostavvikelser. Att göra en meny som tar hänsyn till alla dessa skulle kräva någon form av trolleritrick. Om du vid anmälan har frågat efter gästernas matbegränsningar är det nästan ett måste att dessa ska tas hänsyn till. Vid större evenemang är det bra att ha åtminstone vegetariska samt laktos- och glutenfria alternativ.

Var inte blyg med att ställa krav - cateringföretag har säkert stött på alla möjliga begränsningar och kan bygga menyn så att alla blir mätta och glada. Det är dock ditt ansvar att leverera informationen om matavvikelser i god tid. Enklast kommer du undan med att ta emot anmälningarna med ett system där allergirapporten uppdateras i realtid.

4.  Vilka möjligheter / begränsningar finns i lokalen?

Innan du beställer catering är det bra att veta hur evenemangslokalen ser ut och framförallt hur köket ser ut. Finns det några begränsningar man måste ta hänsyn till? Den första viktiga frågan är givetvis om man över huvudttaget får ta med sig sin egen mat till lokalen. Om inte, så har lokalen sannolikt en egen catering. Om man får ta med sig maten:

  •    Kolla hur köket ser ut. Cateringföretaget kommer säkert ha frågor kring detta.

  •    Har lokalen alkoholtillstånd?

  •    Finns det tillräckligt med köksutrustning, servis, bestick etc?

5. Hitta din själsfrände!

Som sagt: Du och din cateringleverantör ska vara på samma plan. Vill du verkligen hitta en bra partner är det värt att kolla runt lite och inte ta den “första bästa” (om inte det verkligen känns som kärlek vid första ögonkastet). Att förhandla och planera med en leverantör som är på samma båt med dig är alltid lättare. Lycka till med planeringen!

 


Letar du efter lokal som låter dig att själv välja passande catering? 

De bästa alternativen hittar du enkelt på Venuu.se  >> 

Du kan även kontakta oss så hjälper vi dig gärna! 

Festlokal Stockholm Festlokal med egen mat Julfest Stockholm