Nyckeln till att boka rätt föreläsare

Många gånger är föreläsaren höjdpunkten på konferensen, företagsfesten eller kick-offen och den viktigaste pusselbiten för ett lyckat möte. Men att välja rätt talare är inte alltid så lätt. Oavsett om ni är ute i sista minuten eller har god framförhållning blir resultatet bättre om ni gör en enkel analys av behovet innan ni bokar en föreläsare, på så sätt säkrar ni även att ni får valuta för de pengar ni lagt ned. Nedan följer en enkel modell ni kan använda er av för att säkerhetsställa att ni bokar rätt föreläsare, skriven av Jennifer Åström från Sveriges Talare. 

Sveriges_Talare_blog-560839-edited.jpg

1. Fastställ målgruppens behov

Vad är det för kunskaper du vill att din publik ska få med sig från föreläsningen? Vad är egentligen behovet? Är det någonting som behöver förändras, förbättras eller utvecklas? Vilka frågor eller problem vill du att föreläsaren ska ta itu med? Vilken effekt vill du ha på kort och på lång sikt? 

Att fastställa målgruppens behov är en viktig del i processen då alla grupper är olika. Din grupp är aldrig riktigt homogen och det kan kännas svårt att tillgodose allas behov. Du får därför utgå från det genomsnittliga behovet i din grupp.

Vilka behov ni kommer fram till är mycket individuellt från grupp till grupp, men för att förtydliga vad ett behov kan vara följer några exempel nedan:

  • Hur kan vi jobba mer effektivt med digitaliseringen?
  • Hur ser ett bra ledarskap ut och hur uppnår vi detta?
  • Hur får vi våra säljare att maximera sin arbetsglädje, försäljning och kundfokus.
  • Hur får vi mer fokus på jämställdhet och mångfald i framtiden?
  • Hur ska vi hantera stress, och hur ska vi förebygga detta vanliga fenomen?
  • Hur ska vi få ett effektivt och fungerande samarbete i gruppen?

2. Identifiera vilken typ av talare som passar gruppen bäst

När du nu har fastställt vilket behov ni som målgrupp har är det också lättare att vidare identifiera vilken typ av talare som passar er bäst. Alla grupper har en egen personlighet, d.v.s. vad dras vi till som grupp och vad fångar vårt intresse?

Dessutom måste du i denna punkt ännu en gång fundera över vad syftet med föreläsningen är, ska den vara inspirerande och nytänkande eller är det ett viktigt beslut som ska förmedlas? Utifrån denna information vi nu samlat på oss är det lättare tänka ut vilken typ av föreläsare som passar oss och situationen bäst. Detta kommer i sin tur leda till föreläsarens budskap når fram bättre och ni lär er mer.

3. Utvärdera dina alternativ

Innan du helt bestämmer dig är det bra om du utvärderar dina alternativ. Det är normalt att ta kontakt med fler än en föreläsare innan du bestämmer dig. Förklara ditt behov för talarna och fråga hur de kan hjälpa dig. Kan de din bransch? Skräddarsyr de efter ditt behov? 

 

Fråga gärna efter ett filmklipp eller referenser från tidigare föreläsningar för att på så sätt bilda en tydligare uppfattning om föreläsaren passar er.

 

Gästskribenten Jennifer Åström, Sveriges Talare

Författaren har flera års erfarenhet av att hjälpa eventarrangörer att välja rätt talare.

 


Läs även:

20 idéer till julfest - bästa aktiviteter & upplevelser för grupper! 

Konferenslokal Stockholm| Företagsevent Stockholm| Konferenslokal Göteborg