Midsommar! Bara ordet får det att sprita i kroppen. Hur börjar man en sådan fest på bästa sätt? Jo, med en perfekt midsommar välkomstdrink, såklart! 🥂 Det är festens första intryck, sommarens första smak och signalen att nu börjar det roliga!

Du behöver inte vara en mästerbartender för att svänga ihop något imponerande. Här får du tre superenkla, goda och uppfriskande alternativ på midsommar välkomstdrinkar. Fokus på somriga smaker, enkel tillagning och snygg presentation.

Är du redo att hissa flaggan och bjuda in till midsommarfirande med den perfekta starten? Låt oss blanda sommarens godaste välkomstdrinkar! 🍓🍋🌿



Förberedelser: Nyckeln till en Avslappnad Midsommar!

En av de viktigaste sakerna med en midsommar välkomstdrink är att den ska vara enkel att förbereda. Du vill inte stå och stressa med drinkar när gästerna knackar på dörren!

  • Förbered i förväg: Mixa så mycket som möjligt i förväg. Safter och sockerlag kan förberedas dagen innan. Skär upp frukt och bär i god tid.
  • Massproduktion: Tänk i större volymer. Att göra en stor bål är oftast smidigare än att blanda individuella drinkar.
  • Servering: Ha stora kannor eller en fin bålskål redo. Se till att det finns gott om glas!
  • Is, is, is: Glöm inte is! En midsommar välkomstdrink ska vara iskall. Frys gärna in is med bär eller myntablad för extra snygg effekt. 🧊

3 Enkla & Svalkande Midsommar Välkomstdrinkar!

Här är tre beprövade recept som garanterat blir succé på din midsommarfest. Välj den som passar dig och dina gäster bäst, eller varför inte blanda alla tre?

1. Mousserande Jordgubbsdröm med Rosmarin 🍓🌿 (Med eller utan alkohol)

Den här drinken är sommarens själ i ett glas: frisk, söt och med en sofistikerad touch av rosmarin. En perfekt midsommar välkomstdrink som ser lyxig ut men är busenkel att göra. Den är lika god alkoholfri som med en skvätt bubbel!

Det här behöver du (ca 10 portioner):

  • 500 g färska jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 liter kolsyrat vatten (t.ex. Ramlösa eller bubbelvatten)
  • 1-2 flaskor kyld mousserande vin (t.ex. Prosecco eller Cava), om du vill ha alkohol
  • Isbitar
  • Färska jordgubbar och rosmarinkvistar till garnering

Gör så här:

  1. Förbered jordgubbssirapen (kan göras dagen innan!): Skiva jordgubbarna. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret löst sig. Lägg i jordgubbsskivorna och rosmarinkvistarna. Låt sjuda på svag värme i ca 5-7 minuter tills jordgubbarna mjuknat och släppt sin saft.
  2. Sila och kyl: Ta bort rosmarinkvistarna. Mosa jordgubbarna lätt med en gaffel och sila sedan av sirapen genom en finmaskig sil eller duk. Tryck gärna ur så mycket vätska som möjligt. Låt sirapen svalna helt och ställ sedan in den i kylen. Ju kallare, desto bättre!
  3. Blanda i stor kanna/bålskål: När det är dags att servera, häll den kylda jordgubbssirapen i en stor kanna eller bålskål.
  4. Späd ut och servera: Fyll kannan med is. Häll på det kolsyrade vattnet. Rör om försiktigt.
  5. Tillsätt alkohol (om så önskas): Om du vill ha en version med alkohol, häll i det mousserande vinet precis före servering. Var försiktig så att det inte bubblar över!
  6. Garnera: Servera i vackra glas och garnera med en färsk jordgubbe på glaskanten och en liten rosmarinkvist. Det ser proffsigt ut och smakar ljuvligt! 🍓✨

2. Citrusfrisk Midsommarbål med Mynta & Lime 🍋🌿 (Alkoholfri)

En frisk och syrlig bål är det perfekta valet för att svalka gästerna under en varm midsommardag. Den här är fullproppad med citrus och mynta – en riktig törstsläckare som är härligt uppiggande. En given midsommar välkomstdrink för den som gillar en fräschare smak!

Det här behöver du (ca 15 portioner):

  • 4 dl färskpressad citronsaft (ca 6-8 citroner)
  • 2 dl färskpressad limejuice (ca 8-10 limefrukter)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl varmt vatten
  • En stor bukett färsk mynta (ca 15-20 kvistar)
  • 1,5 liter kallt kolsyrat vatten
  • Tunnskivade citron- och limefrukter till garnering
  • Isbitar (gärna med mynta eller citronskivor i!)

Gör så här:

  1. Gör sockerlag med mynta (kan göras dagen innan!): Häll sockret i en stor värmetålig kanna eller bunke. Tillsätt det varma vattnet och rör om tills sockret har löst sig helt. Plocka myntabladen från kvistarna och tillsätt dem i den varma sockerlagen. Låt dra i minst 30 minuter, eller gärna längre (upp till ett par timmar) för en intensivare myntasmak.
  2. Sila av myntan: Sila bort myntabladen från sockerlagen. Låt myntasockerlagen svalna helt och ställ in den i kylen.
  3. Blanda bålen: Häll den kylda myntasockerlagen i en stor bålskål. Tillsätt den färskpressade citron- och limejuicen. Rör om ordentligt.
  4. Tillsätt kolsyrat vatten: Fyll upp bålskålen med isbitar och häll sedan i det kalla kolsyrade vattnet. Rör försiktigt så att bubblorna bevaras.
  5. Garnera: Skiva tunna skivor av citron och lime och lägg i bålen. Du kan också lägga i några färska myntakvistar för extra doft och utseende. Servera genast och njut av den friska smaken! 🍋🌿

3. Sommarpunch med Äpple & Fläder (Den söta och somriga klassikern!) 🍎🌸 (Med eller utan alkohol)

Fläder är sommarens signaturdoft och -smak, och i kombination med äpple blir det en härligt söt och somrig punch som passar perfekt som midsommar välkomstdrink. Denna variant kan enkelt anpassas med eller utan alkohol.

Det här behöver du (ca 12 portioner):

  • 5 dl koncentrerad fläderblomssaft (utspädd om du använder mycket koncentrat)
  • 5 dl god äppeljuice (utan fruktkött)
  • 1 liter kolsyrat vatten
  • 2 dl vodka eller gin, om du vill ha alkohol (alternativt mer fläderblomssaft för alkoholfri version)
  • Isbitar
  • Färska äppelskivor, fläderblommor (om säsong) eller citronmeliss till garnering

Gör så här:

  1. Blanda grunden: Häll den koncentrerade fläderblomssaften och äppeljuicen i en stor bålskål eller kanna. Rör om ordentligt.
  2. Tillsätt alkohol (om så önskas): Om du väljer en version med alkohol, tillsätt vodka eller gin nu och rör om. För den alkoholfria varianten, kan du bara lägga till lite extra fläderblomssaft för att få mer smakdjup.
  3. Kyl och späd: Fyll upp bålskålen med rikligt med isbitar. Häll på det kalla kolsyrade vattnet precis före servering för att bevara bubblorna. Rör försiktigt.
  4. Garnera: Skiva äpplen tunt och lägg i bålen. Om du har tillgång till färska fläderblommor, är de en fantastisk och vacker garnering. Annars fungerar citronmelissblad eller en tunn äppelskiva på glaskanten utmärkt. Servera kallt och njut! 🍎🌸

Midsommarfesten Är Räddad – Med Den Perfekta Välkomstdrinken! 🥳

Där har du det! Tre superenkla, men otroligt goda och effektfulla alternativ på midsommar välkomstdrinkar som garanterat kommer att imponera på dina gäster och sätta tonen för en fantastisk midsommarfest. Från den bubblande jordgubbsdrömmen, till den friska citrusbålen och den söta äpple- och fläderpunchen – det finns en smak för varje midsommargäst.

Kom ihåg att en välkomstdrink inte bara handlar om smak, utan också om gesten. Den signalerar omtanke och glädje. Genom att förbereda mycket i förväg kan du själv vara avslappnad och njuta av dina gästers ankomst – det är den bästa ingrediensen i alla festligheter!

Så, välj din favorit, blanda en stor sats, och gör dig redo att skåla in sommarens höjdpunkt med den perfekta starten. Din midsommar välkomstdrink blir en succé! Skål för midsommar! 🥂☀️


Venuu är Sveriges största plattform för eventlokaler!

Hitta allt från festlokalen där du är både kock och bartender med egen mat & dryck, till slottet för ditt all-inclusive drömbröllop som gästerna inte kan sluta prata om. Om den perfekta lokalen för dig inte finns på Venuu... då finns den förmodligen inte alls. Kolla själv!


Signa upp och få våra exklusiva tips för livets alla stunder

* obligatoriskt fält