Under sommarmånaderna är det många som vill ta vara på solen och värmen och passa på att styra upp lekar till festen utomhus. Som tur är finns det gott om utmanande festlekar, tävlingar och aktiviteter som enkelt kan utföras i trädgården på baksidan av huset. Oavsett om du letar efter roliga lekar för vuxna, lära känna-lekar, femkamp-lekar, bäst i test-lekar, lagtävlingar eller individuella tävlingar så har vi förhoppningsvis något som passar din fest och ditt sällskap.

Alla gäster uppskattar en värd som styrt upp lekar till festen utomhus. Ibland behövs det en liten paus i minglandet eller middagen och då är det perfekt med några roliga aktiviteter eller tävlingar för att få igång festsällskapet. Nedan tipsar vi om bra lekar till din fest. En del känner du säkert till sedan tidigare men förhoppningsvis är några nya.

Dragkamp

Dragkamp är en klassisk lek som hängt med i många år. Inför leken delas gästerna upp i två lag som sedan ställer sig på varsin sida av en markering. Vardera lag tar sedan tag i varsin ände av ett snöre eller rep och det lag som först lyckas dra motståndarna över till sin egen sida av markeringen vinner dragkampen.

Dragkamp i trädgården

Ölpingis

Ölpingis, eller beer pong som det också kallas, är en lek där festens deltagare delas upp i två lag. På båda kortsidorna av ett bord placeras sedan 6-10 plastmuggar ut i en triangel. Muggarna fylls med öl eller annan dryck.

Leken går sedan ut på att varje lag turas om att kasta en pingisboll med målet att hitta av motståndarnas muggar. När ett lag hittar av en mugg behöver motståndarlaget dricka upp drycken i det glaset. Sedan tas den muggen bort ur leken. Det lag som först blir av med alla sina muggar förlorar.

Akta väggen

I den här leken kan alla gästerna tävla mot alla. Alla deltagare ska placera sig ett visst antal meter ifrån en vägg med ryggen mot den. Därefter ska de lägga händerna bakom ryggen och blunda.

Leken går sedan ut på att deltagarna ska backa så långt bak de vågar utan att nudda väggen. De deltagare som nuddar väggen förlorar och åker ut. Vinnaren är den som kommit närmast väggen utan att ha tagit i den.

Tipspromenad

Att förbereda en rolig tipspromenad till festen brukar sällan vara en dålig idé. Valmöjligheterna är oändliga. Du kan till exempel anpassa frågorna efter festens deltagare, en musikgenre eller ett årtal. Du väljer också själv om gästerna ska delas in i lag eller om de tävlar individuellt. Placera sedan ut frågorna runt om i trädgården eller kvarteret och låt gästerna tävla om vem som får flest rätt.

Här finns färdiga tipspromenader att välja bland.

Smaka drinkar

Hur bra låter det inte att kombinera välkomstdrinkarna med en lek? Smaka drinkar fungerar utmärkt som bordsplaceringslek, det vill säga en lek som hjälper gästerna på festen att veta hur de ska placera sig runt bordet när det är dags.

För att förbereda den här leken behöver du blanda olika drinkar med två av varje. Drinkarna behöver inte vara särskilt avancerade. Dela sedan ut varsin drink och varsitt sugrör till gästerna.

Därefter går leken ut på att de ska hitta sin bordskamrat vilket de gör genom att mingla och smaka på varandras drinkar tills de hittar en person med samma drink. För att göra det extra klurigt för dina gäster kan du försöka blanda drinkar i liknande färg.

Gästerna sätter sig till bords

Irländsk julafton

Den här leken fungerar som en slags stafett där deltagarna delas in i två lag. Irländsk julafton går ut på att en deltagare i taget från vardera lag står framåtböjd mot ett brännbollsträ, paraply eller liknande.

Deltagarna snurrar sedan ett visst antal varv innan de springer vidare för att runda en kon. När de kommer tillbaka byter de av en lagmedlem som ger sig ut på samma runda.

Det lag vars lagmedlemmar först klarar av att ta sig igenom uppgiften vinner. Den här snurriga leken brukar bidra till många skratt.

Strutfotboll

I den här roliga leken delas festsällskapet in i två lag med lika många deltagare i vardera. Varje deltagare tilldelas en pappersstrut med ett litet hål längst fram som de med hjälp av ett band fäster runt huvudet.

Tävlingen går sedan ut på att de två lagen ska spela en fotbollsmatch och därmed försöka få in en boll i motståndarnas mål. Det här kanske låter enkelt men är faktiskt svårare än man kan tro.

Limbo

Limbo är en klassisk lek som lekts på många fester. Till den här leken behövs en pinne och två personer som kan hålla vardera ände på den.

Deltagarna ska sedan bakåtlutade gå under ribban, det här utan att nudda den eller sätta händerna i marken. Om du gör det åker du ut! Deltagarna som klarar det går vidare till nästa omgång och vid varje omgång sänks ribban en aning. Den person som klarar flest omgångar vinner.

Berusad eller barn?

Inför den här leken behöver deltagarna skriva ner en händelse om något pinsamt, roligt eller märkligt som hänt dem, antingen när de var barn eller berusade. När alla gjort det är det dags att läsa upp alla händelser, en i taget. De övriga deltagarna ska sedan gissa om händelsen i fråga skett när personen var barn eller berusad.

Festsällskapet sitter vid bordet och skrattar

Två lögner och en sanning

Om du är på jakt efter “lära känna lekar” så kan två lögner och en sanning vara ett bra alternativ. Innan leken kan börja behöver varje deltagare skriva upp två lögner och en sanning om sig själv.

När alla har gjort det är det dags att gå laget runt och gissa på varandras påståenden. Vilka är ren lögn och vilka stämmer faktiskt? Det här är en rolig lek som leder till roliga diskussioner.

Sardinburken

Den här leken kan förklaras som omvänd kurragömma. I vanlig kurragömma är det en person som räknar medan resten av deltagarna gömmer sig. Sardinburken däremot går ut på att alla personer räknar, förutom en som gömmer sig.

När deltagarna räknat klart ska de leta efter personen som gömt sig. När en deltagare hittar den gömda personen ska han eller hon gömma sig tillsammans med honom eller henne.

Under lekens gång kommer gömstället att fyllas på med allt fler personer. Förr eller senare kommer det att bli rätt trångt och de som gömt sig kommer att behöva klämma ihop sig, precis som sardiner i en burk, för att inte bli hittade.

1 meter

Den här simpla men roliga leken kan både genomföras som lagtävling och som tävling där alla ställs mot alla. Det enda du behöver är en lång tråd och en sax.

Leken går ut på att deltagarna, i tur och ordning, ska klippa av en bit av tråden som de tror är 1 meter. Varje deltagare får ett visst antal sekunder på sig att lösa uppgiften. Inga hjälpmedel förutom saxen är tillåtna. När alla deltagare gjort sina klipp är det den person som kommit närmast 1 meter som vinner.

Om du vill fortsätta leken kan deltagarna få i uppgift att klippa en ny längd på tråden.

Hoppa säck

Hoppa säck är en lek som de flesta känner till och har lekt tidigare och den gör sig utmärkt som en gren bland andra roliga femkamp-lekar. Till leken behövs stora svarta sopsäckar och koner av något slag som används för att markera banans längd. Dela sedan in gästerna i två eller flera lag.

Leken går ut på att en deltagare i taget från vardera lag ska kliva i sopsäcken. Personen ska sedan hoppa fram till konerna och tillbaka igen. Väl tillbaka ska deltagaren byta av en lagmedlem som ska ta sig runt samma bana.

När alla deltagare hoppat varsin gång är det laget som först tar sig i mål som vinner leken.

Tävling på baksidan i hoppa säck

Kubb

Att spela det klassiska utomhusspelet kubb är en perfekt aktivitet till festen. Oavsett om spelet är en del av en turnering eller bara ett tidsfördriv så är det trevligt.

Kubbets spelplan är vanligtvis 8x4 meter bred. Vid varje kortsida ska 5 stycken kubbar ställas upp så att spelplanen ser likadan ut på vardera lags sida. Den största och sista kubben, kungen, placeras därefter i mitten.

Spelet går sedan ut på att lagen ska turas om att kasta pinnar för att få ned det andra lagets kubbar. När alla motståndarens 5 kubbar är nere gäller det att fälla kungen. Om ett lag hittar av kungen innan motståndarlagets 5 kubbar är nere har laget förlorat.

Äggkastning

För att genomföra den här leken behöver festens gäster delas upp i par om två och två. Varje par tilldelas var sitt ägg.

Leken går sedan ut på att paren ska kasta sitt ägg mellan varandra utan att ägget går sönder. För varje mottaget kast flyttar deltagarna längre ifrån varandra. Paret som klarar att kasta ägget till varandra på längst avstånd vinner.

Den här leken kan bli rätt kladdig så var beredd på det!

Stoppa penna i flaskan

Festsällskapet delas först in i två eller flera lag. Därefter ska varje deltagare fästa ett lika långt snöre runt midjan med en penna hängande i den nedre änden.

Lagen ställer sig sedan upp på ett led bredvid varandra. Några meter framför startlinjen placeras lika många tomflaskor som det finns lag. När tävlingen drar igång ska den första deltagare som står först i leden springa fram till lagets flaska. Målet är sedan att få ner pennan i flaskan så snabbt som möjligt utan att använda händerna.

När en deltagare lyckats springer han eller hon tillbaka till sitt lag och byter av med nästa deltagare på tur. Det lag vars samtliga medlemmar lyckas först vinner tävlingen.

Glada gäster kramar om varandra

"Det här visste ni inte om mig”

För att kunna genomföra den här leken behöver alla festdeltagare skriva ner en hemlig och rolig fakta om sig själv som så få som möjligt i sällskapet känner till. När det är gjort kan leken börja.

Blanda alla lappar och gå varvet runt där en person i taget får ta en lapp och läsa upp påståendet på den. Det gäller sedan för resten av sällskapet att försöka lista ut vilken person som gjort vad. Den person som gissat rätt flest gånger vinner.

Vare sig du planerar en födelsedagsfest, midsommarfest eller examenfirande så hoppas vi att några av dessa förslag på lekar till din fest utomhus låter lockande och är värda ett försök. Lycka till och ha så roligt tillsammans med dina gäster!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält