Om du går i tankarna på att bjuda in till ett lantligt bröllop och är på jakt efter tips och idéer som kan hjälpa dig på vägen så har du hamnat rätt. Ett bröllop är en av de största händelserna i livet och något man vill se tillbaka på med glädje. För att ditt lantliga bröllop med tillhörande fest ska bli precis så minnesvärt som du drömt om har vi samlat all inspiration som du kan tänkas behöva på ett och samma ställe.

Varför ska man ha ett lantligt bröllop?

Vi är alla olika och precis som med mycket annat har vi olika preferenser när det kommer till bröllop och bröllopsfest. Ett lantligt bröllop, till exempel, kanske inte tilltalar alla men för vissa brudpar kan det vara rena drömmen.

Det finns många fördelar med att bjuda in till ett lantligt bröllop för att fira kärleken. Fina miljöer och en paus från storstadspulsen är några av dem. Det finns knappast något mer romantiskt än en lantlig idyll. Dessutom går det att göra ett lantligt bröllop väldigt personligt och att få till en mysig känsla som kan vara svårare att nå någonstans i stan.

Det finns många fördelar med att bjuda in till ett lantligt bröllop

En lantlig bröllopslokal

Att hitta rätt bröllopslokal är en viktig del i bröllopsplaneringen och något man ofta försöker få klart i så god tid som möjligt. Innan en bröllopslokal är bokad är det nämligen svårt att gå vidare i planeringen. Valet av bröllopslokal är av stor vikt då platsen för den stora dagen kan ha stor inverkan på helhetsupplevelsen av bröllopet.

Bröllop i lada

När det kommer till lantliga bröllop är det väldigt populärt att ha bröllopsfesten i en lada, och det kan knappast bli mer lantligt än ett bröllop i en lada? Fira kärleken tillsammans med nära och kära i en romantisk och unik miljö. Runtom i Sverige finns det många mysiga och charmiga lador och logar som bidrar med rätt stämning till bröllopsfesten.

Bröllopsdekorerad lada med bord och ljusslingor
Bjud in till ett lantligt bröllop i logen på Örums Nygård.

Bröllop i herrgård

Om inte en lada känns lockande finns det många andra lantliga lokaler att hyra för bröllopsfesten. Tänk dig till exempel en mysig herrgård ute på landet eller i skärgården. Många herrgårdar ligger lite avsides vilket ger en privat och intim känsla. Dessutom har de många gånger en tillhörande trädgård där gästerna kan njuta av fördrink och mingel.

Inbjudningskort till det lantliga bröllopet

När datum och plats är spikat för bröllopet är det dags att skicka ut inbjudningskort till gästerna. Inbjudningskorten till ett lantligt bröllop kan med fördel utformas med en enklare design. Använd dig gärna av jordnära färger och toner, och mjuka typsnitt. Kanske passar det bra med ett skrivstilsliknande typsnitt?

Om du redan har bestämt färgtema kan det vara en bra idé att använda dig av samma färger på inbjudningskorten. Det skapar en röd tråd. Du kan även använda samma design på inbjudningarna som på förslagsvis namnskyltar, bordplaceringslistan och bröllopsmiddagens meny. Det ger ett trevligt helhetsintryck!

Med hjälp av Canva till exempel kan du enkelt skapa egna bröllopsinbjudningar. Hämta inspiration eller ta hjälp av en redan färdig mall för att skapa dina personliga inbjudningar till ditt lantliga bröllop.

Klädsel för lantligt bröllop

Gällande klädsel på ett bröllop så finns det egentligen aldrig några rätt eller fel, så länge det känns rätt för brudparet. Dock är klädseln på ett lantligt bröllop många gånger något mer avslappnad än vad den kan vara på andra typer av bröllop. Det gäller både brudparet själv och gästerna.

Bruden och brudgummens klädsel

Det här med hur bruden och brudgummen väljer att klä sig på bröllopet är förstås väldigt individuellt. Många gånger väljer dock den blivande bruden att skippa strass och stenar och satsar snarare på en enklare klänning i spets eller annat romantiskt material. Den blivande brudgummen å andra sidan kör gärna på en kavaj eller kostym i en ljusare färg, till exempel beige eller ljusgrå.

Flertalet brudklänningar hängandes på galgar

Klädkod för bröllopsgästerna

Det är alltid en bra idé att kommunicera önskad klädsel för gästerna i god tid inför bröllopet om det är så att det finns några särskilda önskemål. Ett gott tips är dock att inte experimentera alltför mycket med dresscoden då det ibland kan förvirra gästerna.

För ett bröllop med lantligt tema kan det förslagsvis vara ett alternativ att be gästerna lämna de allra finaste klänningarna och kostymerna de äger hemma. Be dem istället att klä sig i något mer avslappnat. Det kan du till exempel göra genom att i inbjudan ange “sommarfin” eller “kavaj” som är den minst uppklädda klädkoden. Med den hänvisningen ökar chanserna för att gästerna dyker upp i något mer avslappnat som till exempel i linneskjortor eller sommarklänningar. Något som går bra ihop med det lantliga temat på bröllopet.

Lantlig brudbukett

Om du planerar ett lantligt bröllop misstänker vi att du även vill att brudbuketten ska gå i samma lantliga stil, men vad utmärker en lantlig brudbukett? Det finns inget direkt svar på den frågan då det finns många olika fina varianter på lantliga bröllopsbuketter. Precis som med allt annat när det kommer till ett bröllop och alla detaljer så gäller det att hitta något som du trivs bra med själv.

Många gånger vill man dock få en känsla av att blommorna i buketten har plockats i trädgården eller på en närliggande äng. Några tips på fina blommor och växter att använda i buketten är därför lejongap, lövkoja, stjärnflocka, hundkex, prärieklocka, bupplerum och eucalyptus. Du kan även lägga till korn eller vete för en extra lantlig känsla.

Buketten kan med fördel bindas med grov oblekt tråd eller liknande.

Lantlig brudbukett i jordnära färger

Dukning med lantlig känsla för bröllopet

Bröllopsdukningen är en viktig del av bröllopsfesten eftersom gästerna kommer att spendera en hel del tid till bords. För att lyckas med en dukning med lantlig känsla gäller det att tänka till lite extra och vara noggrann. Det är viktigt att dukningens alla komponenter kompletterar varandra på ett fint och smakfullt sätt.

Ett tips är att använda många olika lager av tyger och detaljer i bordsdekorationen till ditt lantliga bröllop. Använd till exempel bordslöpare i spets eller skira gardiner och lägg om vartannat tills du uppnått önskat resultat.

Det är alltid trevligt att använda naturmaterial i dukningen men särskilt rekommenderat är det att använda föremål från naturen i dukningen på ett lantligt bröllop. Det förstärker nämligen den rustika känslan. Försök därför att få med blommor och grönska, men i lagom mängd för en romantisk känsla. Ett tips är att återanvända åtminstone en del av de blommor som finns i brudbuketten i bordsdukningen.

Fin lantlig bröllopsdukning med färska blommor
Fin bröllopsdukning på Gamla Boo.

Lantlig bröllopsdekoration

Förutom bordsdukningen finns det mycket annan dekoration att smycka ut den lantliga festlokalen med. Faktum är att det finns många DIY-möjligheter när det kommer till just lantliga bröllop. Du kan med andra ord göra mycket av dekorationen på egen hand.

Återanvänd gamla glasburkar och glasflaskor och gör om dem till fina ljuslyktor och blomvaser, sy egna servetter från återvunnet tyg, bygga en egen bröllopsbåge och skapa egna namnskyltar i trä. Du kan även dekorera väggar, stolar och bord med tyg i tyll eller spets och hänga upp små ljuslyktor i träden. Det här är bara några förslag på dekoration till det lantliga bröllopet som du kan göra själv.

Bröllopsbåge med färska blommor och vitt tyg


Var inte rädd för att använda träinslag och andra material från naturen. Det kommer bara att förstärka den lantliga känslan på bröllopet. En annan viktig del i dekorationen är belysningen. Glöm inte att placera ljusslingor i olika storlekar här och där i festlokalen. När mörkret faller kommer dessa att skapa en magisk stämning. Testa själv!Vi hoppas att vi lyckats hjälpa dig att samla tips och inspiration till ditt lantliga bröllop. Kom ihåg att det inte finns några rätt och fel när det kommer till utformandet av ett bröllop. Inget är det andra likt och det är precis så det ska vara. Vi önskar dig och din framtida man eller fru all lycka till med bröllopet och i ert gemensamma liv framöver!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält