Om du har bjudit in till en fest som börjar närma sig kan det vara hög tid att börja fundera på enkel mat att bjuda på under kalaset. Enkel mat behöver inte nödvändigtvis vara mindre god än mer avancerad mat. Så länge den är tillagad med kärlek kommer dina gäster att jubla! Nedan tipsar vi om god och enkel mat till många gäster som du förbereder på nolltid och som uppskattas av alla.

Fördelen med enkel mat till fest

Det finns många fördelar med att bjuda på enklare mat på kalaset. En av fördelarna är att du brukar kunna förbereda det mesta i förväg. Det i sin tur innebär att du inte behöver spendera hela dagen eller kvällen i köket utan istället kan umgås med dina gäster under själva kalaset. En annan fördel är att det ofta går att komma undan lite billigare om du fokuserar på enklare och inte så avancerade maträtter.

Ibland kan det kännas som en enkel utväg att bjuda på enklare mat på kalaset och du funderar kanske över vad gästerna ska tänka och tycka. Faktum är att man som gäst bara är tacksam över att det finns något gott att äta. Om värden har lagt ned tid och pengar på att förbereda mat uppskattas det mycket, även om det inte rör sig om en lyxig flerrätters meny.

Vänner som äter mat och skålar på kalas

Informera gästerna om festmaten

Det kan vara en bra idé att informera gästerna i förväg gällande planen när det kommer till mat. Särskilt om du planerar att bjuda på enklare mat. På så sätt kan du undvika missförstånd och dessutom kan de gäster som vet med sig att de kanske kan behöva det, äta något extra innan kalaset börjar.

Goda och enkla rätter till kalaset

Nedan delar vi med oss av några enkla rätter som du kan bjuda dina kalasgäster på.

Nachos med guacamole

Nachos med guacamole är ett annat bra tips på vad du kan bjuda gästerna på under nästa kalas. Allt du behöver göra är att hitta några goda nachochips och sedan röra ihop en egen guacamole. Om du är under tidspress går det till och med att köpa färdig guacamole i mataffären och vissa av dem är riktigt goda.

Pizzabitar

Om det är något som de flesta tycker om så är det pizza, och pizza råkar också vara enkel bjudmat. En av fördelarna med att bjuda på pizza slices på en fest är att du kan anpassa toppingen. På så sätt kan du se till så att det finns något som faller alla gäster i smaken. Förbered ett par olika sorter och skär sedan upp dem i bitar för att göra det enklare för gästerna att ta sig en bit.

Pizza slices är enkel mat att bjuda gästerna på

Minihamburgare

Små hamburgare är inte bara väldigt söta att titta på utan också väldigt goda och enkla att servera på ett kalas. Beroende på dina gäster kan du välja att göra både klassiska och vegetariska burgare. Veganska med förslagsvis svarta bönor. Ett tips är att sätta en tandpetare i varje hamburgare för att de inte ska falla isär lika enkelt.

Fyllda krustader

Finns det något godare än små krispiga krustader fyllda med en god och krämig fyllning? Det är tveksamt. Möjligheterna är oändliga när det kommer till fyllningen. Du kan till exempel slänga ihop en god röra med räkor, soltorkade tomater eller jalapeñoost. Det sistnämnda förslaget gör sig extra bra om de får serveras ugnsvarma.

Krustader med räkor att bjuda gästerna på

Smörgåsar

Att förbereda små smörgåsar är också en trevlig idé. Precis som med pizzaslices så går det att variera pålägget på dina smörgåsar. Mackorna behöver inte vara särskilt stora och kan med fördel toppas med sallad, grönsaker, någon god ost eller kanske en smakrik röra.

Räkcocktail

Räkcocktail är en riktigt festlig liten rätt som brukar uppskattas bland gästerna. Förutom att dessa cocktails är väldigt goda så är de också enkla att förbereda i förväg vilket är perfekt inför kalaset. Det betyder att du inte behöver spendera mer tid än nödvändigt i köket när gästerna väl är på plats.

Räkcoctails upplagd i fina festliga glas

Ostbricka

Förbered en trevlig ostbricka med olika sorters ostar. Det här kan du enkelt förbereda i förväg. Allt du behöver göra är att skära upp ostarna, lägga upp dem fint på en bricka eller ett fat och sedan förvara dem i kylskåpet tills det är dags att servera gästerna.

Bruschetta

För en italiensk touch på festen kan du bjuda gästerna på bruschetta. Du kan steka brödet och förbereda bruschettan, det vill säga själva röran, i förväg. Ett tips är dock att inte lägga på bruschettan alltför långt i förväg innan servering eftersom det kan göra att brödet tappar krispighet.

God italiensk bruschetta på stekt bröd

Snittar

Snittar är det perfekta tilltugget på vilket kalas som helst. Fördelen med dessa små godbitar är att du kan anpassa dem precis som du vill. Vad sägs till exempel om tunnbröd med lax och pepparrot eller crostini med chévre och oliver? Snittar är dessutom enkla att servera på festen, ställ fram dem på ett bord och låt gästerna ta för sig själva.

Frittata med grönsaker

Förbered en god frittata med de grönsaker du har hemma. Börja med att koka upp äggsmeten på spisen innan du låter maträtten färdigställas i ugnen. Ta sedan ut den och låt gästerna ta för sig direkt ur gjutjärnspannan. Det är gott, enkelt och trevligt!

Quesadillas

Om du är på jakt efter något riktigt gott som både är enkelt att tillaga och att bjuda på så är quesadillas ett strålande alternativ. Förbered det goda innehållet i förväg och släng sedan ihop dem och stek på bröden precis innan servering. Skär gärna upp dem i mindre bitar för att de ska bli lättare för gästerna att äta dem.

Smarriga quesadillas med färsk koriander

Laxröra med kex

Rör ihop en smarrig laxröra med endast ett fåtal ingredienser och servera den tillsammans med spröda och goda kex. Antingen lägger du ut en klick laxröra på varje kex eller så låter du gästerna dippa själva. Den här enkla maten kommer garanterat att göra succé på ditt kalas!

Ett tips är att också bjuda dina gäster på en god drink. Det finns många enkla välkomstdrinkar som inte kräver flertalet ingredienser och som du dessutom kan slänga ihop på rekordtid.

Nu har vi gett dig några förslag på enkel mat att bjuda på under kalaset och förhoppningsvis faller något av ovanstående maträtter dig i smaken. Att förbereda mat för många personer behöver inte vara så avancerat som man kan tro. Med en bra plan och lite framförhållning löser sig allt. Vi är övertygade om att du kommer att lyckas bra med din festmat.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält