Att skicka ut inbjudningskort till ditt kalas är en viktig del i förberedelserna inför den kommande festen. Den huvudsakliga idéen är förstås att informera dina gäster om datum, tid och plats för kalaset så att de kan lägga till eventet i sina kalendrar. Men varför stanna där? En kalasinbjudan behöver inte bara vara informativ, den kan också vara smakfullt utformad eller rolig och locka till skratt. Våga ta ut svängarna och lek med din kreativitet! Vi delar med oss av några tips på hur du enkelt lyckas med dina inbjudningskort till ditt kalas.

Hur gör man egna inbjudningskort?

När det kommer till att göra egna inbjudningskort finns det många olika tillvägagångssätt. Nedan går vi igenom några av dem. Beroende på hur mycket tid och tålamod du har, och om du har en konstnärlig ådra eller inte, kan vissa tillvägagångssätt passa bättre än andra.

Egengjorda inbjudningskort med tidningspapper och grönska


Skapa inbjudningskort för hand

Ett sätt att skapa unika inbjudningskort på är att göra dem för hand. När du klipper och klistrar ihop egna kalasinbjudningar är det bara din kreativitet som kan sätta stopp.

Fördelen med den här typen av inbjudningskort är att du har möjlighet att personalisera dem precis så mycket du vill vilket adderar en extra touch av charm.

Om du gillar att pyssla och har ett öga för detaljer kan det här vara ett roligt alternativ.

Klipp och klistra ihop dina egna kalasinbjudningar

Skapa digitala inbjudningskort till kalaset

Det går även att skapa digitala inbjudningskort, det vill säga med hjälp av olika program på datorn eller på nätet. Fördelarna med att göra kalasinbjudningar på det här sättet är att du inte behöver vara lika pysslig av dig och det inte är särskilt tidskrävande.

Kom ihåg, bara för att du skapar dina kalasinbjudningar online så behöver du inte skicka dem digitalt. Du kan alltid skriva ut dem och skicka dem på posten eller lämna över dem direkt till dina gäster om du föredrar mer traditionella inbjudningar.

Designa digitala inbjudningskort på nätet

Använd en färdig mall för kalasinbjudan

På internet finns det massvis med färdiga mallar som du kan ta hjälp och inspireras av när du skapar dina kalasinbjudningar, oavsett om du planerar att göra dem för hand eller online.

Många av mallarna för inbjudningskort som de digitala verktygen erbjuder är dessutom kostnadsfria vilket innebär att du enkelt kan skapa fina och professionella inbjudningskort till ditt kalas gratis!

Vad ska man skriva på sina inbjudningskort till ett kalas?

Beroende på kalasets upplägg kan det finnas saker som gästerna behöver känna till innan de dyker upp på festen. Några av dem är mer självklara än andra.

Datum, tid och plats behöver nästan alltid finnas med på kalasinbjudningarna för att inte förvirra gästerna. Om det finns något speciellt tema för kalaset är det också viktigt att nämna det i inbjudningen, särskilt om temat kräver en viss klädsel eller liknande.

Det kan också vara bra att nämna om det kommer att bjudas på mat eller inte under kalaset. På så sätt kan gästerna avgöra själva om de behöver äta något innan eller inte.

En annan bra sak att ha med på inbjudningarna är ett sista datum för gästerna att informera till dig som värd om de kan komma eller inte. Ett så kallat OSA-datum.

Sist men inte minst är det alltid bra att lägga till ett telefonnummer i kalasinbjudan. På så sätt kan gästerna meddela om de kan komma eller inte eller kontakta dig för övriga funderingar.

Fint inbjudningskort med tillhörande kuvert

Roliga idéer på kalasinbjudningar

Inbjudningskort till ett kalas kan i princip se ut precis hur som helst. Huvudsaken är att du som skickar ut dem till dina gäster är nöjd med dem.

Anpassa inbjudningskorten efter festens tema

Planerar du en temafest med ett särskilt tema för kalaset? Om svaret är ja kan det vara en bra idé att utforma inbjudningarna på ett sätt som speglar det valda temat. Det är uppfriskande och kan få gästerna att komma i rätt stämning i god tid innan festen. Dessutom är det alltid trevligt med en röd tråd.

Tänk dig till exempel att du ska bjuda in till ett barnkalas med temat “djur i djungeln”. Då måste du nästan skapa inbjudningskort till barnkalaset med palmer och lejon, giraffer eller andra exotiska djur på. Det kommer garanterat att uppskattas av gästerna, som i det här fallet är ditt barns jämngamla kompisar.

Ett annat alternativ är att följa en färgkod. Om du till exempel ska ha ett “pink party” är det en rolig idé att även inbjudningskorten går i olika rosa nyanser.

Inbjudningskort med en twist

Om du vill slå på extra stort kan du fylla kuvertet med glitter, paljetter eller konfetti som yr över mottagaren när han eller hon öppnar för att läsa ditt inbjudningskort. Det blir en rolig överraskning och bidrar samtidigt till en ordentlig wow-upplevelse!

Det finns också andra typer av inbjudningskort som på ett eller annat sätt “poppar” när mottagaren öppnar det. Det handlar ofta om en figur i papper, till exempel en siffra, en ballong eller ett vinflaska som viks upp i samband med att kortet öppnas.

Fyll kuvertet med glitter för att överraska mottagaren

Dela ut ledtrådar ihop med inbjudningarna

Förutom att informera gästerna om datum, tid och plats för kalaset kan du även använda kalasinbjudningarna till andra saker. Du kan till exempel ta tillfället i akt att skicka med en ledtråd till en lek som kommer att genomföras under festen.

Ifall du bjuder in till ett barnkalas kan inbjudningskortet till exempel vara en del av en skattkarta som gästen behöver ta med till kalaset.

Skicka med ett hemligt uppdrag i kalasinbjudningen

En annan rolig idé är att skicka med ett hemligt uppdrag till var och en av gästerna i inbjudningarna. På inbjudningskortet finns då instruktioner till hur uppdraget ska utföras på plats på kalaset. Det här gör att stämningen och förväntningarna byggs upp inför den kommande festen vilket kan bidra till ett härligt pirr bland gästerna.

Vi hoppas att du fått lite inspiration till dina inbjudningskort till ditt kalas. Oavsett om du gör dina kalasinbjudningar för hand eller online och om du skickar dem fysiskt eller digitalt så är vi övertygade om att du kommer lyckas jättebra. Lycka till!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält