Finns det något roligare än en temafest där alla verkligen gått all in? Vi tror knappast det. För att du ska lyckas med din temafest är det viktigt att du väljer ett bra tema och sedan håller dig till det till punkt och pricka. Det gäller allt från planering till själva utförandet i sig. Ditt valda tema blir den röda tråden som gör att dina gäster sent kommer att glömma din fest.

Vad är en temafest?

En temafest är precis som namnet låter, en fest som fått ett särskilt tema. Som gäst är en temafest många gånger uppskattat eftersom man i det flesta fall kan få en rätt bra bild av vad som förväntas av en, bara genom det angivna temat. Det är sedan upp till dig som planerar temafesten att bestämma i vilken grad temat ska styra festens innehåll och upplägg. Ett tips är dock att köra fullt ut då det brukar resultera i ett riktigt lyckat party. Värt att nämna är däremot att det kan finnas en gräns för vad man som gäst känner sig bekväm med och inte. Det gäller med andra ord att hitta en bra balans.

Tjej i silverklänning med ballonger och konfetti

Tips på teman till din temafest

Det finns i det närmaste oändligt många förslag på roliga teman till en temafest, det är bara din kreativitet som kan sätta stopp. Ett alternativ är att anpassa ditt tema efter årstid. Är det några trevliga högtider på ingång?

Ett annat förslag är att anpassa festen utifrån ett land, exempelvis Italien, USA eller Mexico. Du kan även ge din fest ett tema i form av en färg. Vad sägs till exempel om white party?

För att hjälpa dig en bit på vägen har vi samlat några populära tips på temafest.

90-talet

Vem vill inte släppa loss till 90-talets bästa musik tillsammans vännerna? Det blir dessutom ännu bättre om ni gör det iklädda collegetröjor och lågt skurna jeans ihop med spretiga frisyrer som styleats med alldeles för mycket hårspray.

Oj jag kom fel…

Ett roligt tema som lämnar plats för egna tolkningar är “Oj jag kom fel…”. Med det här temat får dina gäster själva bestämma hur de ska komma till festen så länge de kan motivera sin utklädnad och förklara “vart de egentligen var på väg”.

Glitter och glamour

Med temat glitter och glamour kan du och dina gäster glittra ikapp. I det här fallet gäller inte “less is more”. Ju glammigare ni är, desto bättre!

Jorden runt

Temat jorden runt kan resultera i en härlig mix av olika stilar på festen. Med det här temat kan dina gäster välja själva vilket land eller vilken del av jorden som de vill förhålla sig till och anpassa sin utklädnad efter.

Disco

Bjud in vännerna till en fest med disco-tema och dansa loss i utsvängda byxor, glittriga skjortor, platåskor och med fjäderboas till klassisk discomusik!

Hollywood

Vad sägs om att styra upp en temafest med fokus på Hollywood? Låt gästerna klä ut sig till sina favoritkändisar och se vem som tar över röda mattan.

College

För vissa kanske det blir en throwback medan andra aldrig har upplevt en college-fest tidigare. Oavsett vad så är det ett roligt tema för din kommande fest. Testa själv!

Black and white

En temafest med temat black and white är ett tacksamt alternativ eftersom det är relativt enkelt att ordna med och dessutom blir väldigt elegant. Låt antingen dina gäster klä sig i helvitt eller helsvart eller be dem att komma i en svartvit klädsel.

Det här är förstås bara några förslag på teman. När du väl börjar söka runt på roliga förslag kommer du se att det finns mängder av tips på bra temafester.

Platsen för din fest kan vara avgörande

När du väl har bestämt vilket tema din temafest ska ha är det dags att välja en lämplig plats. I många fall går det alldeles utmärkt att anordna festen hemma, men ibland kan en annan plats än det egna hemmet kännas lockande.

Kan du till exempel komma på något ställe som passar festens tema eller till och med kan ta det till nästa nivå? Tänk dig själv vad häftigt det hade varit med en halloweenfest i en herrgård på landet eller en fest med temat glitter och glamour i en pampig sal eller våning någonstans i stan.

Människor som skålar på fest med konfetti i luften

Inbjudningskort som speglar festens tema

Nästa sak att göra när tema och plats är bestämt är att skapa inbjudningskorten till din temafest. För att skapa en röd tråd och förmedla temat på rätt sätt kan det vara en bra idé att designen på inbjudningarna matchar festens tema.

Om temat till exempel är pink party är det roligt om dina inbjudningskort går i rosa toner. Likaså är det trevligt om inbjudningarna till en sommarfest ser somriga och fräscha ut med lite blommor på.

Du kan enkelt skapa designen till dina inbjudningskort online i Canva eller liknande program. Dessa verktyg ger dig möjligheten att testa dig fram med olika mallar, typsnitt, bilder, former, färger och ikoner. Att ta fram fina inbjudningskort med dessa program är både enkelt och roligt och tar dessutom inte särskilt lång tid.

Om du inte tycker att det känns nödvändigt att skriva ut dina inbjudningskort och skicka dem fysiskt via post går det minst lika bra att göra digitala inbjudningar. Dessa kan du sedan skicka via mejl eller ladda upp på temafestens eventsida på Facebook.

Idag är det dock så sällan vi får fysiska inbjudningskort och om sanningen ska fram kan det faktiskt vara rätt trevligt att få en inbjudning hemskickad och att kunna hålla den i handen.

Rätt klädsel för temat

Att hitta rätt outfit till temafesten är förstås mycket viktigt. Vissa teman är lättare att hitta passande kläder till än andra men ibland kan du behöva tänka till ordentligt. När du väl har en idé av hur du tänkt anamma temat och vill gå klädd på festen är det dags att börja se dig omkring.

Det finns många hemsidor och butiker som erbjuder mängder av utklädningskläder som kan fungera i ditt fall. Om du inte är så sugen på att köpa något nytt eller inte tycker att det passar temat kan du alltid se dig om efter andra alternativ. Många gånger kan man hitta precis det man är på jakt efter hemma hos en familjemedlem eller i en secondhandbutik. Det finns även butiker där du kan hyra kostymer, klänningar och andra utklädsel för ett särskilt event.

Ibland kan det till och med vara enklast att skapa den outfit man vill ha, själv. Genom att göra det kan du anpassa klädseln för ett resultat som förhoppningsvis stämmer bra överens med den idé du haft i huvudet från början.

Anpassa mat och dryck efter festens tema

En väsentlighet för en lyckad temafest, förutom glada gäster såklart, är att maten och drycken anpassats efter festens tema.

Temafestens mat

Som festfixare kan du behöva se till så den mat det bjuds på under tillställningen matchar en viss färg, kommer från en särskild plats i världen eller var populär under ett visst decennium. Det här kan vara lite knepigt men om du lyckas med detta kommer dina gäster garanterat att jubla.

På de temafester där gästerna har haft möjlighet att själva fastslå sitt tema kan det vara en rolig idé att be alla ta med sig något ätbart som speglar det valda temat. Säg till exempel att temat är jorden runt och någon väljer att representera Italien. Då är det väl en alldeles utmärkt idé att denna person tar med sig en italiensk appetizer och bjuder de andra gästerna på.

Det behöver absolut inte vara avancerat utan det räcker med att alla förbereder något litet för att det ska bli en kul del av festen.

Chokladmuffins dekorerade med amerikanska flaggor

Välkomstdrink med tema

På samma sätt som med maten bör du även anpassa drycken efter festens tema. Särskilt trevligt är det att välkomnas till festen med en häftig drink som speglar temat. Det sätter en prägel på hela tillställningen. Genom att tänka utanför boxen och plocka fram din kreativitet kommer du med största sannolikhet lyckas komponera en drink som ser inbjudande ut, matchar festens tema och dessutom är god!

Snåla inte med dekorationerna till temafesten

Vad krävs för att skapa den där extra wow-känslan på en fest? Rätt svar är dekorationer. Dekorationer i mängder är vad du behöver för att din temafest ska uppnå sin fulla potential. En av anledningarna till att dekoration är så viktigt är för att det hjälper gästerna att komma i rätt stämning med en gång.

Valet av tema kommer såklart styra vilken typ av dekoration du kommer att vilja använda. Oavsett temafest kommer du att hitta mycket roligt om du väl börjar leta runt på nätet eller i butikerna i din stad.

Festdekoration med discokulor och konfetti

Roliga tävlingar och lekar uppskattas alltid

Något som alltid uppskattas på en fest är roliga tävlingar och lekar. Ett förslag är att sätta ihop en quiz med frågor som rör festens tema. För att skapa lite härlig rivalitet inom gruppen går det även att styra upp tävlingar där gästerna får tävla i lag. Tävlingarna kan med fördel, i den mån det går, anpassas efter temafestens valda tema.

En annan rolig idé (åtminstone för vinnaren) är att förbereda ett pris som i slutet av festen delas ut till den gäst som du tycker anammat temat på bästa sätt. Kom igen, det blir kul!

Är du redo att planera årets bästa temafest?

Nu hoppas vi att du har fått tillräckligt med tips och inspiration för att kunna påbörja planeringen av din coola temafest. Som du förstått vid det här laget finns det egentligen ingenting, förutom din fantasi, som kan sätta stopp för dina festplaner.

Vad väntar du på? Dina vänner väntar säkert redan med spänning på sina inbjudningar! Stort lycka till!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält