Hösten är på ingång vilket innebär att det är hög tid att börja planera årets Halloweenfest. För att festen ska bli så bra och läskig som möjligt är det viktigt att detaljerna sitter. Vi guidar dig till hur du lyckas med den kusligaste festen någonsin och tipsar om allt från utklädnader till dekorationer, mat och snacks.

När är Halloween?

Innan du sätter igång med planeringen inför din fest är det bra att ha koll på när Halloween egentligen äger rum. Halloween infaller alltid den 31 oktober. Det kan vara bra att komma ihåg att Halloween inte är detsamma som Alla helgons dag. Alla helgons dag infaller alltid på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.

Halloweendekoration med fladdermöss

Rätt typ av festlokal

Ett alternativ är att arrangera Halloweenfesten hemma. Det är inte alltid möjligheten finns, men om den gör det är det ofta ett prisvärt alternativ eftersom du inte behöver lägga pengar på en festlokal. Så länge ditt hem är någorlunda lättillgängligt, rymmer alla gäster och inte ligger på ett sätt som gör att festen stör allmänheten alltför mycket så är det bara att köra.

Om du istället planerar att hyra en festlokal kan det vara en rolig idé att leta efter en lokal som kan höja den kusliga stämningen. Vad sägs till exempel om en herrgård, en vindsvåning eller en lada ute på landet?

Skapa spöklika inbjudningskort

När du bestämt vilket datum du ska hålla festen och vart du ska arrangera den kan du börja förbereda dina inbjudningskort. När det kommer till inbjudningarna till en Halloweenfest är det ingen idé att hålla tillbaka på något, våga ta ut svängarna! Testa dig fram med olika typsnitt, färger och ikoner i form av förslagsvis spöken, pumpor och spindlar.

Om du tycker om att pyssla kan du göra dina inbjudningskort för hand, om inte annat finns det många digitala verktyg att ta hjälp av. Flera av dem erbjuder färdiga mallar och liknande för att hjälpa dig på vägen. På internet finns det gott om inspiration att hämta, oavsett om du tänker göra kalasinbjudningarna för hand eller digitalt.

Skapa läskiga inbjudningar till Halloweenfesten för hand eller online

I inbjudan är det viktigt att all nödvändig information framgår. Förutom datum, plats och tid kan det också vara bra att nämna om det kommer att bjudas på mat eller inte. Det är också viktigt att det framgår om gästerna förväntas komma i någon särskild klädsel, vilket nästan alltid är fallet på en Halloweenfest.

Läskiga utklädnader

Om det är något som hör till en Halloweenfest så är det läskiga och utklädnader. Så länge du klär ut dig till något läskigt eller på annat sätt lyckas skrämma de andra gästerna på festen så har du lyckats.

Några populära saker att klä ut sig till är spöke, skelett, häxa, liemannen, ett lik eller en läskig clown. Det är också vanligt förekommande att klä ut sig till personer eller figurer från skräckfilmer. Här finns det bara din kreativitet som kan sätta stopp.

Om du inte känner dig helt bekväm med en utklädnad kan du istället satsa på en läskig sminkning. Genom att måla dig vit i ansiktet eller använda låtsasblod kommer du långt!

Med en läskig sminkning kommer du långt

Halloweendekorationer till festen

Dekorationerna är en viktig del av Halloweenfesten och något som höjer stämningen. Med hjälp av festdekorationer av alla dess slag kan du pynta ditt hem eller festlokalen för att få platsen att kännas kuslig och spöklik, eller helt enkelt bara mer festlig.

Några tips på saker du kan göra om du vill pyssla själv är bland annat att använda bomull eller någon annan typ av väv och lägga ut i lokalen för att det ska se ut som spindelnät. Du kan också göra blodspår runtom i festlokalen med hjälp av låtsasblod eller skära ut läskiga ansikten i pumpor och använda dem som ljuslyktor.

Du kan även ta hjälp av klassiska festdekorationer i form av ballonger, vimplar och ljusslingor. Inför Halloween brukar det inte vara svårt att få tag i den här sortens dekorationer i skrämmande färger och former.

Dekorera festlokalen eller hemmet med ljusslingor med pumpor

Skrämmande (god) mat och dryck

Bjud gästerna på Halloweenfesten på mat, dryck och snacks som följer temat. Som gäst är det alltid roligt att se att värden lagt ned lite extra tid på detaljerna. När det kommer till mat och dryck är det viktigaste såklart att det smakar gott. Om du dessutom lyckas med en spöklik eller skrämmande twist kommer gästerna att jubla.

Mat

Skräm slag på dina gäster på Halloweenfesten med god mat.

Spökpizza
Att göra spökpizzor är väldigt enkelt. Du förbereder pizzorna precis som vanligt och toppar dem med mozzarella som du formar som spöken. När du tagit ut pizzorna ur ugnen lägger du tre hela svartpepparkorn på de smälta ostbitarna vilket kommer att se ut som som två ögon och en mun.

Pizzor med smält ost som ser ut som spöken

Korvfingar
För att servera korvfingrar behöver du bara vanliga grillkorvar, korvbröd och ketchup. Karva sedan korvarna genom att skära små rispor i dem så att de liknar avhuggna fingrar. Lägg dem sedan i korvbröden och addera ketchup.

Köttarm
För att göra en köttarm behöver du en köttfärslimpa och bacon. Forma köttlimpan till en arm och hand och linda sedan in den i bacon. Skjutsa in köttfärslimpan i ugnen och ta sedan ut den och lägg upp den på ett fat. Det kommer garanterat att se läskigt ut!

Potatisansikten
Till den här enkla rätten behöver du potatisar i en något större storlek. Låt skalet vara kvar och skär sedan försiktigt ut ett ansikte genom att karva två ögon, en näsa och en mun i potatisarna. Lägg dem sedan i ugnsform och låt dem tillagas i ugnen tills potatisarna är mjuka.

Gör läskiga potatisansikten av ugnsbakad potatis

Dryck

Se till så att dina vänner aldrig har tomma glas på festen genom att erbjuda läskigt läskande drinkar.

Bål i pumpa
Välkomna dina gäster till Halloweenfesten med en orange och god bål. Om du känner för att spexa till det lite extra kan du servera den i en urgröpt pumpa.

Ingredienser till 4 drinkar:

4 dl apelsin- eller mangosorbet
2 dl ananassaft
2 dl citronsoda
Isbitar av apelsinsaft

Svartvinbärsbubbel
Den här smakrika och mörkröda drinken görs med svartvinbärsgranité och fungerar utmärkt som drink till Halloweenfesten. Om du vill ha en alkoholfri drink kan du byta ut det mousserande vinet mot hälften sodavatten och hälften fruktsoda.

Ingredienser till 4 drinkar:

1 flaska torrt mousserande vin
1,8 dl vatten
0,8 dl socker
0,15 färskpressad citronjuice
450 g svarta vinbär

Sea Breeze i sprutor
Servera den här friska drinken som shots i sprutor. Den rödfärgade drycken påminner om blod vilket förhoppningsvis imponerar på gästerna.

Ingredienser till 1 drink:

1,2 dl tranbärsjuice
0,3 dl grapefruktjuice
0,4 dl vodka

Godis och snacks

Godis och snacks är en viktig del av vilken fest som helst, och Halloweenfesten är inget undantag. Internet är fullt av inspiration på bakverk och andra sötsaker som passar festen. Du kan förslagsvis göra klassiska muffins, munkar eller kakor och dekorera dem med läskig topping. Om du föredrar vanligt snacks kan du istället pynta snacksbordet med kusliga och festliga dekorationer.

Bjud dina gäster på Halloweendekorerade cupcakes

Lekar

Förgyll festen med några skräckinjagande lekar och tävlingar. Det kommer garanterat att få fart på dina gäster!

Bäst utklädnad

En aktivitet som ofta tar plats på Halloweenfester och maskerader är tävlingen om vem som lyckats med bäst utklädnad. Låt gästerna få rösta på sin favorit och annonsera i slutet av kvällen vem som vunnit. Extra roligt blir det om vinnaren belönas med ett litet pris.

Två personer utklädda till skelett

Mystiska lådor med läskigt innehåll

Den här tävlingen är inget för den äckelmagade, eller så är det kanske just det den är. Det kommer i alla fall bidra till en hel del skratt bland de andra deltagarna.

Leken går ut på att det placeras ut ett antal lådor framför tävlingsdeltagarna. Varje låda har ett hål där deltagarna en efter en ska stoppa ned handen och gissa innehållet. I boxarna kan du förslagsvis lägga kokt spagetti, slime, quinoa, gelegodisar i vatten, havregryn och ett gosedjur. Ännu roligare blir det om du namnger boxarna. Döp till exempel lådan med slime till “spöksnor” och den med gelegodisar till “hjärnsubstans”.

Den person eller det lag som lyckats gissa rätt på flest lådor vinner.

Mörkerkurragömma

Kurragömma i mörker är en lek som de flesta nog känner till. Leken passar utmärkt en mörk oktober- eller novemberkväll och kan utföras inomhus såväl som utomhus. Faktum är att leken inte bara går hem på en Halloweenfest för barn, utan även på Halloweenfesten för vuxna.

Vem kan karva pumpa bäst?

Den här tävlingen kan utföras både i lag och individuellt. Leken går kort och gott ut på att Halloweenfestens deltagare ska tävla om vem som kan karva den bästa pumpan inom en viss tid. Bäst (eller mest skrämmande) pumpa vinner!

Karvade pumpor som ser ut som läskiga ansikten

Halloween närmar sig och det finns mycket saker att hålla reda på i planeringen av årets läskigaste fest. Förhoppningsvis kan det här inlägget hjälpa dig en bit på vägen och ge dig inspiration till ditt party. Lycka till med festen!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält