Om det är någon gång som finporslinet ska fram så är det till nyårsdukningen. Skåla in det nya året till bords med nära och kära och en riktigt fin dukning. Att duka fint tycker många är roligt men ibland kan det vara svårt att veta vilken stil eller vilket tema man ska välja. Försök att inte sätta för stor press på dig själv inför nyårsmiddagen och se till att njuta istället. För att underlätta för dig har vi samlat några enkla tips som hjälper dig att lyckas med din nyårsdukning.

Nyårsmiddagen är en av årets festligaste måltider vilket gör att förväntningarna ibland kan vara ganska höga. Efter ett helt år av väntan är det äntligen dags för nyårsfest igen. När det kommer till nyårsdukningen finns det alla möjligheter att gå loss ordentligt. Med det sagt går det dock att lyckas duka fint med enkla medel.

Festlig nyårsdukning med discokulor, ballonger, färska blommor och ljus

Återanvänd saker från hemmet

Det är lätt att bli ivrig i förberedelserna för nyårsfesten och därmed vilja köpa nytt nyårspynt och nya nyårsdekorationer, inte minst till dukningen. Ett bra tips är dock att utgå från det du redan har hemma. Många gånger kommer du bli överraskad över hur mycket fint porslin, glas och bestick du redan har i din ägo.

Om du inte hittar det du behöver i det egna hemmet kan du alltid låna det du saknar av en granne eller kompis. På så sätt sparar du in mycket pengar.

Fin nyårsdukning med färskt granris och levande ljus

Använd en fin duk

Något som genast får en dukning att kännas mer exklusiv är en fin duk. Ett alternativ är att välja en duk i neutral färg och satsa mer på färgglada tallrikar, glas och ljus. Ett annat alternativ är att låta duken stå för färgklicken och sedan använda mer neutralt porslin.

Ta hjälp av naturen

Att ta hjälp av naturen är en strålande idé om du planerar en fin men enkel nyårsdukning. Med granris, kvistar och kottar kommer du väldigt långt, och dessutom är det väldigt prisvärt. Du kan till exempel lägga granris i mitten längst ett långbord eller lägga en liten kvist av granris på varje tallrik. Kvistar kan du med fördel ställa i fina vaser och kottar kan placeras ut lite här och där på bordet.

Använd grenar och kvistar i din nyårdukning

Gå all in på glitter och paljetter

På nyårsafton är det mer än okej att gå all in på glitter och paljetter i dukningen. Vad sägs till exempel om att använda en glittrig duk eller lägga ut paljetter på bordet? Det kommer garanterat att höja feststämningen!

Var försiktig bara så att inga paljetter hamnar i glasen hos dina gäster. Att svälja en paljettstjärna är inget vidare skönt och något ni bör försöka undvika.

Satsa på en nyårsdukning i guld eller silver

Den som vill slå på stort men inte vill använda glitter eller paljetter på bordet kan istället satsa på en nyårsdukning i silver eller guld. Använd allt från silver- eller guldfärgade tallrikar och bestick till ljusstakar och vaser. Att följa ett färgtema på det här sättet skapar en elegans som passar utmärkt till nyårsfesten.

Använd guld eller silver, eller både och, i din dukning till nyårsafton

Gör fina servettvikningar

En liten men ack så viktig detalj i dukningen till vilken fest som helst är servetterna. Pappersservetter kan vikas på ett flertal olika festliga sätt för att lyfta dukningen. Om du aldrig har provat tidigare så är det ett utmärkt tillfälle att testa servettvikning till nyår. Du kan till exempel vika små kuvert att lägga besticken i eller en vacker solfjäder.

Om du vill addera en extra touch av lyx till nyårsdukningen är servetter i tyg en utmärkt idé. Dessa kan enkelt vikas eller rullas ihop. Ett annat förslag är att knyta en liten knut med tygstycket.

Servettringar är något du kan använda till både papper- och tygservetter. Du kan även göra egna med hjälp av en bit rep eller ett snöre.

Fina tygservetter förgyller dukningen

Snåla inte med levande ljus

Att använda levande ljus är en viktig del av dukningen. Stearinljus, kronljus, blockljus eller värmeljus, det spelar egentligen ingen roll vilken typ av ljus du väljer att använda, så länge de finns där. För en mer elegant nyårsdukning kan det dock vara väldigt fint att använda höga ljus, eller varför inte blanda höga och låga ljus?

Levande ljus gör något magiskt med stämningen, men om du med tanke på säkerheten eller av andra skäl föredrar LED-ljus fungerar det självklart lika bra.

Var inte rädd för att använda dig av mycket levande ljus i nyårsdukningen

Använd ljusslingor

Komplettera dina levande ljus med en ljusslinga. Genom att lägga ut en mindre ljusslinga på bordet kan du skapa en riktig mysig känsla. Extra fint blir det om du till exempel snurrar ljusslingan kring granris eller några kvistar.

Placera ut färska blommor

Pricken över i:et på en fin nyårsdukning är färska blommor. Det finns olika sätt att tänka på när det kommer till blommor som en del av dukningen till festen. Du kan förslagsvis välja att matcha färgen på tallrikarna med färgen på blommorna. Ett annat alternativ är att använda en färgglad bukett till en annars färgmässigt neutral dukning.

Du väljer själv om du vill satsa på en eller några få större buketter på bordet eller om du hellre vill placera ut flera mindre vaser med några få snittblommor i varje.

Dekorera bordet med färska blommor til nyårsafton

Skapa fina placeringskort

Något som förgyller ögonblicket när gästerna sätter sig till bords är fina placeringskort. Det här är självklart inget måste, även om det kan underlätta en hel del vid större nyårsmiddagar.

Du kan designa namnkorten digitalt och skriva ut dem eller göra dem för hand. Om du inte har något emot att vara lite pysslig finns det många trevliga förslag på placeringskort på internet. Det är bara att välja och vraka.

Bygg ett torn med champagneglas

Överraska dina gäster med ett champagnetorn. Ett torn med champagneglas ser inte bara väldigt läckert ut utan det bidrar också till ett trevligt inslag i festen.

Det första du behöver tänka på är att bygga tornet på en plats där det kan stå hela kvällen. När du väl har ställt upp dina champagneglas vill du nämligen helst inte behöva flytta dem. Nästa sak du behöver göra är att försäkra dig om att underlaget är spilltåligt.

När du bygger tornet är det viktigt att du använder glas i någorlunda samma storlek och form samt att du utgår från en fyrkantig bas. Detta för att det ska bli så stabilt som möjligt. Sedan fyller du på med glas tills du har ställt det sista på toppen.

Nu är det bara bubblorna som saknas! Tänk på att det går åt en hel del champagne till ett champagneglas, ibland mer än du tror. Ladda därför upp med många flaskor.

Maxa den festliga stämningen genom att bygga ett champagnetorn

Sockra kanterna på glasen

För att höja feststämningen ytterligare och visa dina gäster att du en värd eller värdinna värd att minnas kan du sockra kanterna på glasen till förslagsvis välkomstdrinkarna.

Börja med att kyla glasen ordentligt och gnid sedan kanterna med en tudelad citron eller lime. Därefter tar du ett glas i taget, vänder det upp och ned och doppar det i strösocker. Skaka av glaset för att bli av med överflödigt socker och ställ sedan in det i kylskåpet igen tills dess att drinkarna ska serveras.

Placera ut uppdrag under tallrikarna

Att placera ut roliga uppdrag under tallrikarna räknas kanske egentligen inte som en del av nyårsdukningen. Däremot är det en rolig idé och något som garanterat kommer att förgylla middagen. Ett uppdrag kan till exempel gå ut på att utbringa en skål en gång i timmen eller att vid upprepade tillfällen säga fel namn till personen till höger vid bordet.

Du väljer själv om du vill placera ut uppdrag under alla gästers tallrikar, eller bara under några av dem. Oavsett vad kommer det här bidra till många roliga skratt under kvällen.

Dekorera tallrikarna med fint granris

Vi hoppas att det här inlägget har gett dig inspiration till nyårsdukningen. Det kan kännas knepigt att lyckas med en fin dukning, men att duka bordet blir mycket enklare med lite inspiration. Vi önskar dig lycka till med din dukning till nyår, och gott nytt år!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält