Att med jämna mellanrum anordna kickoff-aktiviteter och teambuilding för företagets medarbetare kan ha större betydelse än vad många känner till. Ge personalen möjligheten att reflektera över ett avslutat projekt, samla energi för kommande utmaningar och umgås med kollegorna utanför arbetsplatsen. Du kommer bli förvånad över vilken positiv inverkan det kan ha på företagets verksamhet.

Här nedan går vi in mer i detalj på varför det är viktigt att då och då planera in en kickoff med lekar och aktiviteter för medarbetarna. Vi hoppas att du kan inspireras till att anordna ett riktigt trevligt event med kickoff och teambuilding för personalen på ditt företag.

Vad är en kickoff?

En kick off kan förklaras som startskottet för en ny period, ett nytt projekt eller annan typ av nystart. Målet med en kick off är att se till så att alla personer i teamet får en gemensam förståelse för vad nästa steg är. Det vill säga, vad ni ska arbeta med, varför ni ska göra det och hur arbetsprocessen kommer att se ut.

En kick off brukar vanligtvis också bestå av ett event eller en aktivitet som avspark och inledningen på något nytt.

När är det bra att ha en kickoff?

Som tidigare nämnt brukar företag anordna en kickoff för att sparka igång en ny period eller ett nytt projekt. I många fall är det därför hur ni arbetar inom företaget som avgör när i tiden det passar att anordna den här typen av event. Kickoffen tajmas då in och äger rum när ett projekt har avslutats och ett nytt ska påbörjas.

Ibland finns det dock utrymme för mer flexibilitet. Då kan det till exempel vara en bra idé att styra upp en kickoff en gång i kvartalet eller i början av ett nytt verksamhetsår.

Glada kollegor som gör high five med varandra

Vikten av att anordna kickoff-aktiviteter

Tid för reflektion

Många företag kör för det mesta på i full fart med tydligt uppsatta mål. När ett projekt är avslutat påbörjas direkt ett nytt och det är sällan det finns utrymme för reflektion. Ibland är det därför viktigt att stanna upp. Ge medarbetarna plats att reflektera över ett avslutat projekt, såväl som möjligheten att förbereda sig för nya utmaningar.

Chans till återhämtning

Efter en period med hårt arbete kan en kickoff komma väldigt lämpligt. Att få ta en paus från skrivbordet och komma iväg någon eller några dagar kan göra mycket för medarbetarna. En kickoff hjälper företagets personal att hämta ny energi vilket i sin tur gör att de blir gladare och mer motiverade till att göra sitt jobb.

Stärkt lagsammanhållning genom teambuilding

Det är vanligt att anordna kickoff-aktiviteter där fokus ligger på att bygga en gemenskap och stärka sammanhållningen bland medarbetarna. Ibland händer det något nästintill magiskt när kollegor får chansen att umgås och lära känna varandra utanför jobbet.

En stärkt sammanhållning gör det lättare för gruppen att tillsammans ta sig an utmaningar på arbetsplatsen. Sammansvetsade kollegor kan också förbättra helhetsupplevelsen av jobbet i sig, något som i sin tur speglas i det dagliga arbetet och leder till bättre resultat.

Skrattande kollegor som leker med postit-lappar

Vilka lekar och aktiviteter passar på en kickoff?

När du väljer aktiviteter till företagets kickoff är det viktigt att tänka till lite extra. Rätt utmaningar gör det lättare för medarbetarna att lära känna varandra vilket i sin tur skapar en bättre lagsammanhållning. Eftersom fel aktiviteter kan få motsatt effekt gäller det att välja dem med omsorg. Du behöver med andra ord hitta aktiviteter där kollegorna får arbeta tillsammans eller på annat sätt känna att de är en del av ett team.

Här nedan kommer några förslag på bra och roliga kickoff-aktiviteter.

Minigolf

Ta med företagets medarbetare till en minigolfbana. Här kan de tävla mot varandra en mot en eller gå ihop i lag och köra en turnering. En fördel med den här aktiviteten är att det är lätt för kollegorna att prata och umgås samtidigt som de spelar minigolf.

Middag och natt på hotell

Något som alltid går hem är en trevlig middag med välsmakande mat och dryck följt av en god natts sömn i en skön hotellsäng. En fördel är därmed om du som planerar kickoffen lyckas hitta en bra restaurang och ett trevligt hotell i närheten till varandra.

Spa

Efter månader av hårt arbete kan företagets medarbetare vara i stort behov av avkoppling. Vad passar då bättre än att abonnera hela eller delar av ett spa? På ett spa kan personalen släppa jobbet för ett tag och varva ner i en lugn och harmonisk miljö. Många span erbjuder även gästerna möjligheten att njuta av god mat och dryck.

Om ni är i närheten av Stockholm kan Elements Spa med utsikt över Årstaviken vara ett trevligt alternativ.

Ett ljust och lugnt spa som passar utmärkt för en kickoff

Laserdome

Om du vill skapa lite härlig rivalitet inom gruppen är det en utmärkt idé att ta med kollegorna på laserdome. Här delas medarbetarna upp i två lag som sedan får tävla mot varandra. Laserdome är en rolig aktivitet som nästan alltid uppskattas av alla.

Escape room

I ett escape room får kollegorna prova på att lösa roliga uppdrag i grupp. Här ställs samarbetsförmågan på sin spets för att de ska kunna lösa uppdraget i tid. Escape room är en perfekt aktivitet för en kickoff med fokus på att öka sammanhållningen på ett företag.

Bowling

Trots att bowling är något som de flesta redan provat på tidigare så är det en uppskattad kickoff-aktivitet. Ta en drink i baren innan ni ger er ut på banorna för att se vem som besitter mest avancerade bowling skills. Det kommer garanterat att bli kul!

Höghöjdsbana

Ett besök på en höghöjdsbana är en perfekt aktivitet för det äventyrliga gänget. Här får företagets medarbetare utmana sig själva. Målet är att de ska ta sig fram mellan olika plattformar i luften genom att använda lianer, hängbroar, ziplines och nät. Det här är helt klart en utmaning, särskilt för den höjdrädde kollegan. Men det är också väldigt roligt.

Paddla kanot

Att paddla kanot är en härlig teambuildingaktivitet som passar utmärkt för gruppen med ett intresse för naturen. Till skillnad från en kajak så rymmer en kanot två personer. Det här innebär att medarbetarna kan delas upp i par och sedan paddla tillsammans. Naturen är en utmärkt plats när det kommer till att hämta ny energi och kanske är det just det företagets personal är i behov av.

Vinprovning

Gör vinfantasterna på jobbet glada genom att anordna ett kickoff-event med vinprovning. Under tiden som ni njuter av gott vin och trevligt sällskap kanske ni till och med råkar lära er något nytt om de viner ni provar. Men det är ju bara en bonus!

Kollegor som skålar med rödvin under vinprovning

Matlagningskurs

En social och rolig aktivitet att göra tillsammans med kollegorna är att delta på en matlagningskurs. Samtidigt som de får lära sig att laga en ny maträtt finns det utrymme för skratt och umgänge. Förhoppningsvis kan kickoffen avslutas med en riktigt utsökt måltid, men det återstår förstås att se…

Utvärdera aktiviteten

Några dagar efter det att kickoffen avslutats kan det vara en bra idé att låta medarbetarna utvärdera aktiviteten. På så sätt får du som anordnat eventet möjlighet att ta del av kollegornas tankar och åsikter. Kanske finns det något som de verkligen uppskattade med kickoffen? Har det nya projektet kommunicerats på ett tydligt sätt? Kan de komma med förbättringsförslag till nästa gång?

En utvärdering kan vara mycket värdefull och hjälpa företaget att förbättra viktiga delar av verksamheten i fortsättningen.

Vi hoppas att du fått en bättre förståelse för hur viktigt det kan vara att bjuda in företagets personal till kickoff-aktiviteter. Det hjälper dem bland annat att ladda batterierna och stärker lagsammanhållningen i gruppen. Vem vill liksom inte ha pigga och glada medarbetare?

Förhoppningsvis har du även samlat på dig några nya idéer på kickoff-aktiviteter och är redo att sätta igång med planeringen redan idag.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält