Överraska den gravida tjejkompisen med en trevlig babyshower med lekar, aktiviteter och tävlingar. Fira bebisens ankomst och skapa en minnesvärd stund tillsammans med den blivande mamman och hennes nära och kära. Nedan tipsar vi om några lekar som brukar uppskattas på en babyshower.

Att planera en babyshower kan vara mer tidskrävande än vad man först kan tro. Det är därför en bra idé att fördela ansvaret på ett par personer. Någon kanske kan ansvara för mat och dryck medan en annan förbereder roliga lekar, aktiviteter och tävlingar.

Olika typer av lekar till en babyshower

Det finns många olika typer av lekar som passar till en babyshower. Det finns allt från lugna och mysiga aktiviteter till kluriga och fartfyllda tävlingar.

En babyshower ska vara full av glädje och minnesvärd. För att säkerställa att den blir just det kan det vara bra att tänka efter en extra gång för att försäkra sig om att de tänkta lekarna passar gruppen och inte på något sätt kan få någon att må dåligt.

Ha den blivande mamman i åtanke genom hela planeringen så ska du få se att den kommande babyshowern kommer att bli en ren och skär succé.

Vänner överraskar gravid tjejkompis med babyshower

Tips på babyshower- lekar och aktiviteter

Nedan tipsar vi om lekar, tävlingar och aktiviteter som passar utmärkt till babyshowern.

Gissa födelsedatumet

En klassisk lek som nästan alltid finns med på en babyshower är den där alla gäster ska gissa när de tror att barnet kommer att födas. I många fall känner de till det beräknade födelsedatumet, men tror de att barnet kommer tidigare, på det beräknade datumet eller senare?

Låt alla gäster skriva ned sina gissningar på varsin lapp som sedan överlämnas till den blivande mamman.

Gissa roliga fakta från barndomen

Den här leken går ut på att alla får skriva ner en rolig eller intressant fakta från sin egen barndom. När alla har gjort det blandas lapparna ihop i en låda. Gästerna turas därefter om att ta en lapp i taget och läsa vad som står på den. Gruppen ska sedan gissa vem av gästerna som kan ha skrivit faktan eller påståendet.

Gissa bebisen

Den här leken kräver lite planering och förberedelse men är väldigt rolig. Gissa bebisen går ut på att alla gäster på babyshowern tar med sig ett foto på sig själv som bebis. Det är sedan den blivande mammans uppgift att para ihop rätt bild med rätt person.

Para ihop bebisnamn med kändis

I den här leken ska deltagarna på babyshowern tävla om att para ihop bebisnamn med rätt kändis. Allt som behövs är dubbla uppsättningar (om gästerna ska delas in i två lag) lappar, på några av dem står namnen på olika kändisar och på de andra står namnen på deras barn. Det lag som kan para ihop flest bebisnamn med rätt kändis vinner!

Blivande mamma på babyshower med fina dekorationer och presenter

Gissa barnmaten

Precis som namnet skvallrar om går den här leken ut på att deltagarna ska få smaka på barnmat och försöka lista ut vilken barnmat som är vilken. Dela upp gästerna i två lag för att få igång tävlingsnerverna bland deltagarna. Laget med flest rätt vinner leken.

Norsk karaoke med barnlåtar

Den här leken påminner om norsk karaoke. En gäst i taget tar på sig ett par hörlurar för att lyssna på en barnlåt. Personen ska sedan nynna i kapp med melodin och försöka få de andra gästerna på babyshowern att förstå vilken låt det är som spelas i hörlurarna.

Mamma eller pappa?

Det här är en enkel och lättsam lek till babywhowern. Allt som behövs är en lista med olika påståenden där det gäller för gästerna att gissa vilken förälder som varje påstående stämmer bäst in på. Frågorna kan till exempel handla om vilken förälder som är mest envis, vem som har mest tålamod och vem som kommer säga nej oftast.

Skapa en kärleksburk

Att vara gravid och bli förälder är inte alltid en dans på rosor och vissa dagar är mer utmanande än andra. För att peppa den den blivande mamman kan gästerna skriva ner några fina ord eller ett värdefullt minne på lappar och samla alla hälsningar i en så kallad kärleksburk.

Nästa gång det känns extra tufft kan tjejkompisen ta en lapp från burken och bli peppad. Det här är en mysig aktivitet som kommer att uppskattas av väninnan.

Blivande mamma bredvid en blöjtårta med en nalle i famnen

Quiz om graviditet och/eller barn

En frågesport med frågor som rör graviditet och/eller barn är en rolig aktivitet som passar bra in på babyshowern. Förbered ett tiotal frågor och låt sedan deltagarna försöka få så många rätt som möjligt. Flest rätt vinner!

Frågesport om mamman

Vem känner egentligen den blivande mamman bäst bland gästerna? Sätt ihop en frågesport med frågor om den gravida tjejkompisen och se vem av personerna i sällskapet som har bäst koll på hennes liv. Är det barndomsvännen eller kusinen?

Skapa gipsavtryck av gravidmagen

En mysig aktivitet som ibland görs i samband med babyshower är att gästerna tillsammans skapar ett gipsavtryck av den gravida tjejkompisens mage. Gipsavtrycket blir ett roligt minne som mamman kan spara och visa för barnet när det blivit äldre.

Namnleken

Oavsett om föräldrarna redan har ett favoritnamn till den kommande bebisen eller inte så är det här en rolig lek. I den här namnleken gäller det att komma på så många namn som möjligt inom loppet av 60 sekunder. Den person eller det lag som kommit på flest namnförslag vinner.

Mamman har presentöppning tillsammans med vännerna på babyshowern

Gissa föremålen i skötväskan

I den här leken ska en skötväska fyllas med föremål till den nyfödda bebisen. Deltagarna ska sedan med ögonbindel ta ut föremålen ur väskan och försöka gissa vad de används till, bara genom att känna på dem.

Var inte rädd för att lägga ned föremål som kan vara lite svårare att lista ut. Det blir bara extra roligt!

Pictionary med emojis

Det här är en klurig lek som går ut på att deltagarna på babyshowern får i uppgift att lösa emojirebusar med ord som är relaterade till graviditet och barn. Leken går att genomföra både individuellt och i lag. Den person eller det lag med flest lösta rebusar vinner.

Lyckönskningar till bebisen

En lugnare aktivitet till babyshowern som brukar uppskattas av de blivande föräldrarna (och barnet när det blir äldre) är att alla gäster får skriva ner lyckönskningar till bebisen.

Förbered en lapp med början på olika lyckönskningar som till exempel “jag hoppas att du kommer få…”, “jag hoppas att du kommer bli…” och “jag hoppas att du alltid…”. Gästerna får sedan avsluta meningarna själva.

Vännerna leker och gör aktiviteter på babyshower

Minneslek med föremål till bebis

Visa upp flera föremål till bebisen på ett fat under några minuter, täck sedan över dem och låt gästerna på babyshowern skriva ner så många föremål som de kan komma ihåg. Flest antal rätt vinner leken.

Nämna babylåtar

I den här tävlingen delas gästerna in i två lag. Under två minuter ska sedan de två lagen tävla om vilka som kan komma på och skriva ned flest låtar vars texter innehåller något av orden baby/bebis/barn.

Komplettera barnvisorna eller barnsångerna

Den här leken tar deltagarna på babyshowern tillbaka till barndomen och går ut på att de ska komplettera olika barnvisor och barnsånger. Skapa luckor i välkända barnvisor- eller sånger genom att antingen lämna delar av texten tomma eller ta bort slutet. Ge sedan gästerna fem minuter på sig att fylla i de tomma delarna. Flest rätt vinner.

Om du är mitt uppe i att planera en babyshower med lekar, aktiviteter och tävlingar hoppas vi att dessa tips kan vara till hjälp. Vi lovar att de kommer att bidra till en hel del skratt och fina minnen. För att hjälpa dig ytterligare en bit på vägen har vi även samlat några tips på enkel mat att bjuda på under kalas. Lycka till med babyshowern!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält