Midsommar är enligt många en av Sveriges viktigaste högtider och det är självklart att dagen ska firas med en ordentlig midsommarfest. Ibland är det dock svårt att veta i vilken ände man ska börja och i all hast och iver är det lätt hänt att glömma viktiga delar i planeringen. Vi har din rygg och kommer inte låta dig lämna något åt slumpen. Vår guide hjälper dig att bjuda in till en lyckad midsommarfest som vännerna sent, om inte aldrig, kommer att glömma.

Tips och idéer till midsommarfesten

Drömmer du om en årlig tradition att fira midsommar tillsammans med kompisgänget eller har du och vännerna redan det här firandet spikat sedan många år tillbaka? Oavsett vad så är det en rolig grej att planera en midsommarfest. Ta ett återkommande midsommarfirande till nästa nivå eller sätt ribban högt om det är kompisgängets första midsommar ihop. Vi guidar dig till hur du fixar en oförglömlig midsommarfest.

Innan vi går vidare vill vi bara nämna några allmänna saker som är bra att tänka på när du ska planera en fest till midsommar. Först och främst; börja planera i god tid. Eftersom ingen vill sitta hemma själv på midsommar har folk en tendens att anstränga sig lite extra när det kommer till midsommarplanerna. För att försäkra dig om att dina vänner inte redan tackat ja till firande på annat håll är det därför viktigt att börja i god tid.

Midsommargransar gjorda av färska blommor

En annan sak som är bra att ha i åtanke när du planerar midsommarfesten är platsen i sig. Även om planen är att vara utomhus så behöver du vara realistisk. När det gäller vädret på midsommar i Sverige finns det tyvärr inga garantier. Hur mycket man än önskar att det fanns en garanti för sol och fint väder så gör det inte det. Det är därför nödvändigt att ha en plan B ifall det skulle bli dåligt väder.

Finns det möjlighet att vara inomhus på den plats där ni ska vara eller finns det kanske utrymme för ett partytält? För att inte behöva stå där utan en reservplan en grå midsommarafton när gästerna redan börjat anlända till festen föreslår vi att du tar vädret i beaktande redan i början av planeringen.

Ett perfekt partytält för midsommarfesten

Plats för midsommarfesten

Den valda platsen för midsommarfesten har stor betydelse för om partyt kommer att bli lyckat eller inte. Ofta brukar midsommarfiranden äga rum utanför stan och det är ingen hemlighet att många föredrar att slippa storstadspulsen under midsommarhelgen.

Det är dock inte alla som har tillgång till ett landställe där det går att ha en fest på midsommar. Därför är det bra att känna till att möjligheten finns att hyra det perfekta stället för midsommarfesten. Vad tror du till exempel om att hyra en fin herrgård, båt eller lada och bjuda in alla dina nära och kära till årets fest där? Det kommer garanterat att bli succé!

Mat till midsommar

Några klassiker på bordet till midsommar är sill, färskpotatis, skagenröra, potatissallad och grillat av alla olika slag. Till skillnad från jul och påsk till exempel finns det inte riktigt några “måsten” gällande midsommarmaten. Här är det helt enkelt upp till dig och ditt kompisgäng att bestämma vad ni är sugna på. Något somrigt och fräscht går alltid hem!

Några klassiska efterrätter som alltid går hem på midsommar är förslagsvis glass med jordgubbar, jordgubbstårta och pavlova med färska bär. Sök upp ett recept som du tycker låter gott och addera din personliga touch för bästa resultat.

Om du inte känner för att förbereda och laga all mat själv är det en bra idé att föreslå knytkalas. Det innebär att alla gäster tar med sig något som bidrar till måltiden. Genom att dela upp ansvaret och ge alla vänner var sitt ansvarsområde behöver ingen stressa ihjäl sig. Dessutom är det trevligt att förbereda maten tillsammans.

Servera en somrig jordgubbstårta på midsommarfesten

Dryck till midsommar

Till midsommar föredrar många svenskar öl och snaps i fråga om dryck. Snaps är ett mindre glas med kryddat brännvin. Enligt en undersökning som gjordes för några år sedan visade det sig att Systembolaget säljer ungefär sju gånger så mycket brännvin och sprit inför midsommarhelgen i förhållande till en vanlig vecka.

Tips! Förvara snapsglasen i frysen innan servering istället för själva snapsen.

För att imponera lite extra på dina gäster kan du förbereda ett eget sånghäfte med snapsvisor. Om du söker på nätet kommer du att hitta massvis med förslag på visor. Välj sedan de du tycker bäst om och sätt ihop dem till ett eget häfte som du skriver ut och delar ut under midsommarmiddagen.

Du kan även välkomna gästerna med en svalkande välkomstdrink. En läskande bål, en fräsch mojito eller ett glas kall Sangria går alltid hem, särskilt i sommarvärmen.

Aktiviteter och lekar till midsommar

När ni har tröttnat på att dansa kring midsommarstången kan det vara dags att sätta igång med lekar för att få igång stämningen.

När det kommer till aktiviteter och lekar till midsommarfesten är det bara att välja och vraka. I stort sett alla klassiska utomhuslekar och tävlingar passar till midsommar. Vad sägs till exempel om en tipspromenad runt landstället, en sommarquiz eller en klassisk femkamp?

Roliga deltävlingar att ha med i en femkamp är förslagsvis säckhoppning, stövelkastning, irländsk julafton, skottkärrerace och kubbturnering.

Dela in kompisgänget i par om två eller större grupper och gör er redo för en utmanande och kul dag eller kväll tillsammans. Må bäste man, eller kvinna, vinna!

Fler lekar till midsommar hittar du hos firafest.

Pynt och dekorationer till midsommarfesten

Gällande pynt och dekorationer till midsommarfesten är det egentligen bara fantasin som sätter stopp. Medan en del går all in med vimplar, girlanger och ballonger föredrar andra att bara använda färska blommor att pynta med.

Här finns det inget rätt eller fel men en bra idé kan vara att försöka anpassa pyntet och dekorationerna efter den plats där midsommarfesten ska arrangeras. Kanske hade du inte valt att dekorera en modern takterrass på samma sätt som ett klassiskt landställe.

Midsommarfestens bordsdukning

Om du tycker att det är roligt att pynta och att testa dig fram kan det vara en trevlig idé att även lägga lite krut på midsommaraftonens bordsdukning. Ett förslag är att ta en sväng runt kvarteret och leta efter färska blommor och grönska att plocka med hem. Bordsdukningen på midsommar behöver inte vara så avancerad för att uppskattas. Sometimes less is more!

Somrig bordsdukning med färska blommor som dekoration

Fakta om svensk midsommar

Att midsommar är en viktig högtid i Sverige och något vi svenskar gärna firar är sedan gammalt. De flesta förknippar midsommar med ett stort sommarfirande med familj och vänner, gärna i en lantlig miljö långt bort från storstadspulsen. Men vad vet du egentligen om den här högtiden?

När är midsommar?

Midsommar har idag inget fast datum längre. Midsommardagen är en rörlig helgdag som infaller lördagen mellan den 20-26 juni. Det här innebär att midsommarafton, den dagen vi vanligtvis firar, alltid infaller på fredagen innan, det vill säga någon gång mellan den 19-25 juni.

Varför firar man midsommar?

Historiskt sett härstammar midsommar och midsommarfirandet med midsommarstång från firandet av vårens begynnande grönska i norra Europa. I dåtidens samhälle sågs midsommar som en brytpunkt i arbetsåret. Dessutom trodde man att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga krafter och väsen.

En blomstrande sommaräng med blåa, lila och vita blommor

Än idag är midsommar en betydelsefull högtid i Sverige och för många kan firandet ses som en start på semester och ledighet. Till skillnad från många andra högtider som vi huvudsakligen firar tillsammans med familjen, är midsommar något som vanligtvis firas ihop med vänner.

Vi önskar dig stort lycka till med planeringen och utförandet av din midsommarfest och hoppas att festen blir precis så bra som du hoppats på. Ha kul och njut av stunden!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält