Om du har fått i uppgift att komma på lekar till julfesten med jobbet har du hamnat helt rätt. Det finns många lekar med jultema som passar utmärkt för företagets årliga julfest. Beroende på sällskapets storlek kan du dela in kollegorna i olika lag eller låt dem tävla en och en mot varandra. Vi hjälper dig att ordna en svårslagen julfest som sent kommer att glömmas. Nedan tipsar vi om några roliga lekar till festen som får alla i rätt julstämning.

Julquiz

En noggrant ihopsatt quiz går hem på vilken festlig tillställning som helst och företagets julfest är inget undantag. Det är fritt fram för den person som fått i uppgift att sätta ihop julquizen att tänka utanför boxen. Så länge frågorna handlar om julen kommer det att bli en lyckad quiz som får kollegorna i en rätt julstämning.

Glada kollegor med tomteluvor på julfest på jobbet

Hur går jullåten?

I den här leken får företagets medarbetare tävla i vem som har bäst låtkunskaper, åtminstone när det kommer till jullåtar.

Lekledaren förbereder leken genom att välja ut en vers från några klassiska jullåtar som de flesta känner till. Innan låttexterna skrivs ut tar han eller hon bort några ord i varje vers. Under lekens gång blir det sedan kollegornas uppgift att lista ut vilka ord det är som saknas.

Den eller de tävlande som får flest rätt vinner tävlingen. I större sällskap kan det underlätta att dela in deltagarna i lag.

Skumtomteleken

Den här leken påminner om den klassiska marshmallowleken. Istället för att deltagarna ska tävla om vem som kan rymma flest marshmallows i munnen ska de nu fylla munnen med så många skumtomtar som möjligt.

En i taget stoppar deltagarna in en skumtomte i munnen, utan att svälja, och frågar “Finns det några snälla barn här?”. Den tävlande som tar sig igenom flest omgångar och alltså rymmer flest skumtomtar vinner.

Secret Santa

Den här roliga julklappsleken passar utmärkt för julfesten med kollegorna. Leken går ut på att alla medarbetare, genom lottning, tilldelas en kollega som de ska köpa en julklapp till. För att underlätta för alla är det ett bra tips att i förväg komma överens om en maxgräns för vad paketet får kosta.

Var och en av medarbetarna ska sedan köpa en julklapp till den person som de tilldelats. Innan julfesten behöver paketet slås in. Varje person behöver även skriva ett tillhörande rim som kan ge en ledtråd om vem som ligger bakom julklappen.

På julfesten samlas alla julklappar in på ett diskret sätt innan utdelningen sedan kan börja. Kollegorna ska sedan försöka lista ut vilka de hemliga tomtarna bakom julklapparna är.

Medarbetare som gömmer julklappar bakom ryggen vid julklappsleken

Ange rätt årtal på julkalendrar

I den här leken ställs kollegornas kunskap om julkalendrar genom åren på prov. Innan julfesten behöver lekledaren förbereda lappar med titlarna på några olika julkalendrar som sänts genom åren.

Innan tävlingen delas kollegorna in i olika lag. Varje lag tilldelas sedan varsin uppsättning med lapparna med titlarna. Leken går sedan ut på att lagen ska placera ut de olika titlarna i rätt ordning på en tidsaxel. Det vill säga, i vilken ordning de olika julkalendrarna sänts på TV genom åren. Det lag som får flest rätt vinner!

Namnge julfilmer

Den här väldigt simpla men roliga leken för julfesten på jobbet går ut på att festens deltagare delas in i mindre lag. Under tidspress får lagen i uppgift att skriva ned titlarna på så många julfilmer som de kan komma på. Det lag som kommit på titlarna till flest julfilmer när tiden är ute vinner tävlingen.

Paketleken med flera paket

Den här varianten på julklappslek går istället ut på att alla kollegor köper två paket var, förslagsvis för 50 kr styck, och slår in dem. När leken börjar placeras alla paket i en hög i mitten. Deltagarna får sedan turas om att slå tärningen. En sexa innebär att deltagaren får välja ett paket från högen med en etta betyder att han eller hon istället behöver lägga tillbaka ett av sina paket.

När alla paket är tagna startar tiden. Under 20 minuter gäller det nu för kollegorna att spela om paketen. En deltagare som slår en sexa får ta ett valfritt paket från någon av de andra. När tiden är ute är det dags att öppna paketen, något som brukar vara både spännande och roligt.

Då alla paket har öppnats är det sedan dags att spela den avslutande omgången. På samma sätt som innan spelar deltagarna under 20 minuter om paketen, men nu med vetskap om vad de innehåller. När tiden är slut får varje person behålla det den har framför sig, om han eller hon har lyckats spela till sig något paket, det vill säga.

Julklappsleken är en rolig lek som kommer uppskattas av alla på jobbet

Paketleken med ett paket

Paketleken med ett paket är en av många varianter på det roliga julklappsspelet. Inför den här leken behöver festfixaren köpa ett paket som slås in ordentligt med flera lager presentpapper (ju fler desto bättre).

Under lekens gång turas kollegorna om att slå en tärning. Den person som slår en sexa tar på sig ett par tumvantar och får sedan i uppgift att försöka öppna paketet. Under tiden fortsätter de andra deltagarna att slå med tärningen. När någon annan slår en sexa får den här personen ta över tumvantarna och paketet för att försöka öppna det.

Leken pågår fram tills dess att paketet är helt öppet och den person som lyckats öppna det är den som får behålla det.

Förhoppningsvis kan någon av ovanstående lekar till julfesten på jobbet passa tillställningen som du är med och arrangerar. Om ingen av dem faller dig i smaken kan du alltid addera din egen touch på dem. Var inte rädd för att vara lite nytänkande.

Dekorera festlokalen, ställ välkomstdrinkarna på kylning och förbered lekarna. Nu är det dags för årets julfest. Lycka till och ha så trevligt!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält