I planerandet av en 50-årsfest brukar alla tips och idéer tacksamt tas emot. Att fylla 50 år är stort och självklart något värt att fira, men hur? Det finns många olika sätt att fira på men det viktigaste är att du hittar ett som passar dig. Nedan delar vi med oss av en liten guide i hur du ska gå tillväga för att planera en lyckad 50-årsfest som du och dina nära och kära sent kommer att glömma.

Sätt en budget för festen

Det första du behöver göra om du planerar att bjuda in till en 50-årsfest är att bestämma budget. Hur mycket pengar du är beredd att lägga ned på firandet kommer bland annat att ligga som grund för hur många gäster du kan bjuda, valet av festlokal och eventuell mat.

Här är det viktigt att komma ihåg att man kan komma långt på en lägre budget. Ett 50-årsfirande behöver nödvändigtvis inte vara stort och påkostat. Genom att till exempel bara bjuda in de närmsta, ha festen hemma och laga maten själv så går det att komma undan rätt billigt för den som har som mål att göra det.

Kom fram till en gästlista

När du vet på ett ungefär vilken budget du har att röra dig med kan du sätta dig ned och börja spåna på gästlistan. Önskar du ett litet intimt kalas med familj och närmaste vänner eller vill du slå på stort och bjuda alla du känner? Det finns inget rätt eller fel, bara du kan bestämma vad som känns bäst i ditt fall.

En viktig del i planeringen är att bestämma vilka gäster du ska bjuda till kalaset

Välj rätt festlokal

Så fort du har en någorlunda bra idé om hur många gäster du vill bjuda kan du börja leta efter en lämplig lokal. I vissa fall går det utmärkt att ha 50-årsfesten i det egna hemmet men många gånger är det uppskattat att hyra en festlokal.

Det finns en rad olika fördelar med att hyra en festlokal för 50-årsfesten. I många fall erbjuder lokalen mer utrymme vilket är uppskattat om du bjudit ett större antal gäster. Vad sägs till exempel om plats för både sittande middag och dansgolv?

Vissa leverantörer erbjuder ett helhetskoncept för att underlätta för dig. Utöver festlokal kan de förslagsvis även erbjuda projektledare, catering, serveringspersonal och städning. Med allt under samma tak kan det bli lättare att arrangera födelsedagsfesten. Många gånger kan du både spara tid och pengar på det.

Om du fyller år under årets varmare månader kan det vara ett alternativ att ha festen utomhus. Kanske har du tillgång till en trädgård eller ett sommarhus som passar perfekt för din kommande 50-årsfest?

Ett tips är att arrangera 50-årsfesten ute i trädgården

Bestäm ett tema för 50-årsfesten

Något som ofta adderar en extra festlig känsla till ett födelsedagsfirande är att ange ett tema för festen. Om du vill att gästerna ska klä sig på ett visst sätt för att matcha det valda temat är det en bra idé att informera dem om det redan i inbjudningarna.

Det finns många roliga festteman att välja mellan, det är bara din fantasi som kan sätta stopp. Några roliga förslag är hattfest, 70-talet eller white party. Du kan sedan anpassa dekorationer, musik, lekar och mat utifrån det valda temat. Ju mer du satsar på ditt tema, desto roligare brukar det bli. Ingen kommer ihåg en fegis!

Skapa och skicka ut inbjudningskort

När du väl bestämt dag, tid, plats och framförallt vilka du ska bjuda in till 50-årsfesten kan du skicka ut dina inbjudningskort. Att skapa fina inbjudningskort till kalaset behöver inte vara särskilt svårt. Ta hjälp av ett designverktyg online, ett företag som är expert på inbjudningskort eller testa dina egna kreativa färdigheter.

De färdiga kalasinbjudningarna kan du sedan skicka digitalt eller skriva ut och lämna över i fysiskt format till gästerna. Kom ihåg att informera om det bjuds på mat och dryck och om gästerna till exempel förväntas klä sig på ett speciellt sätt. Ju mer information i inbjudan, desto bättre!

Skicka ut trevliga inbjudningskort till födelsedagsgästerna

Förbered roliga lekar och aktiviteter

Det finns många roliga lekar och aktiviteter som passar den stora 50-årsdagen. Vad sägs till exempel om att förbereda en klassisk frågesport eller en tipsrunda med roliga frågor till 50-årsfesten?

Att förbereda några bordslekar till middagen är också en bra idé. Bordslekar är helt enkelt sådana lekar som kan lekas under middagen medan gästerna sitter till bords.

Om du planerar att hålla din 50-årsfest på sommaren och har en trädgård att tillgå finns det många roliga utomhuslekar. Några andra förslag på festlekar som kan lekas utomhus är bland annat femkamp, kubb och irländsk julafton.

I de fall där alla gäster inte är bekanta med varandra sedan innan kan det vara bra att värma upp sällskapet med några lära-känna-lekar. Det är dock viktigt att ha gästerna i åtanke och anpassa lekarna efter dem. Alla är inte bekväma med att kasta sig ut i en ny grupp och det är helt okej. Aktiviteterna på 50-årskalaset ska vara roliga för alla.

Planera mat och dryck

Det finns gott om förslag på god och enkel mat att bjuda på under kalas. Mindre rätter så som snittar, minihamburgare och nachos kan du många gånger förbereda på egen hand. Detsamma gäller med annan mat som till exempel sallader och pajer.

Om du tycker att det känns överväldigande att ansvara över maten själv kan du antingen ta hjälp av en cateringleverantör eller be nära och kära om hjälp.

När det kommer till dryck är det alltid uppskattat att som gäst välkomnas med en drink. Det behöver inte vara något avancerat, det finns många enkla välkomstdrinkar som inte bara är simpla utan också väldigt goda. Ett annat alternativ är att blanda en läskande bål och låta gästerna ta för sig själva när törsten tränger sig på.

Vid temafester kan det vara en rolig idé att anpassa mat och dryck utifrån det valda temat. Om temat till exempel är Spanien kan du bjuda på tapas och sangria. Om det istället är white party kanske du kan bjuda på vita snittar och en vit drink?

Bjud gästerna på sangria på 50-årskalaset

Hitta rätt dekorationer för 50-årskalaset

Festliga dekorationer höjer stämningen på vilken tillställning som helst, och 50-årsfesten är inget undantag. Pynta ditt hem, trädgården eller festlokalen med ballonger, vimplar, rislampor, ljusslingor, skyltar eller varför inte ett foto booth? Du kan också duka borden med fint porslin, blommor och placeringskort.

Om du har ett särskilt tema för festen kan det vara kul att anpassa dekorationerna efter det, annars finns det egentligen inga riktlinjer för vad som gäller när det kommer till festpynt. En del tycker att less is more medan andra tycker att det inte kan bli för mycket dekorationer. Frågan är bara, vad stämmer bäst in på dig?

Pynta trädgården med festliga ballonger

Vi hoppas att dessa tips och idéer kan vara till hjälp om du planerar en 50-årsfest. Samla dina nära och kära och fira födelsedagen på ett sätt som känns bra för dig.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält