Letar du efter roliga bordslekar till middagen? Om du har bjudit över några vänner på middag kan det vara en bra idé att förbereda några lekar som enkelt kan utföras till bords. Det finns många typer av middagslekar. Medan en del lekar går ut på att lära känna varandra i gruppen bättre så går andra lekar huvudsakligen ut på att bidra till gott skratt och en trevlig stund. Nedan tipsar vi om några festliga förslag på bordslekar till din middagsbjudning.

Vad kan man göra på en middag förutom att äta? Leka lekar, såklart! Nedan tipsar vi om enkla och roliga festlekar till bordet. Du behöver inte köpa något i förväg utan alla lekar är enkla att förbereda med saker du har hemma, som penna och papper.

Vänner som dansar vid bordet under en middag

Musikquiz

En klassisk musikquiz är en utmärkt festlek till bordet. Frågesporter när det kommer till musik kan utformas på ett flertal olika sätt.

Du kan till exempel ta engelska låttexter och översätta dem med hjälp av Google Translate och sedan be gästerna att gissa låtarna. Ett annat alternativ är att spela en del av en låt för att sedan be vännerna gissa låttiteln.

Pekleken

Pekleken är en lek som ofta förekommer på hemmafester. Den går ut på att någon i sällskapet ställer en fråga som inleds med “Vem är mest trolig att…” och avslutas med ett eget påstående. De andra gästerna ska sedan peka på den personen som man tycker att påståendet stämmer bäst in på.

Den person som får flest pekningar riktade mot sig brukar oftast behöva ta en klunk dryck från sitt glas.

Två lögner och en sanning

Inför den här leken behöver varje gäst skriva ned två lögner och en sanning om sig själv. Därefter läser en person i taget upp sina påståenden. De andra middagsgästerna ska sedan gissa vilket påstående som de tror är sant genom en gissning var.

Alibileken

Den här leken går ut på att alla middagsgäster skriver lappar med frågeställningar på. Ju konstigare frågeställningar, desto bättre. En person tar sedan en lapp och läser upp frågan inför alla. Resterande personer ska sedan svara med en bortförklaring som endast får bygga på personen i frågas initialer.

På frågan "Varför vill du inte ge mig en miljon kronor?” kan Anna Svensson till exempel svara “Andra sparmål”. Om personen som ska svara på frågeställningen inte gör det inom 5 sekunder åker han eller hon ut alternativt tilldelas ett straff.

Barn eller berusad?

Den här festleken är en rolig lek. Varje gäst ska skriva ned en oväntad händelse som han eller hon varit med om i sitt liv, antingen som barn eller som berusad. En i taget ska sedan deltagarna sedan läsa upp sina händelser och resterande personer ska försöka gissa om händelsen inträffade i personens barndom eller på fyllan. Var förberedd på skratt!

Lek roliga bordslekar under middagen och få ett gott skratt

Minuten

Den här leken är väldigt enkel att leka vid bordet och kräver att alla gäster sitter ned på sina stolar. Leken går ut på att deltagarna ska gissa hur lång en minut är. Tävlingsledaren startar på angiven signal ett tidtagarur och de andra gästerna ska sedan ställa sig upp när de tror att en minut har passerat.

För att göra leken lite svårare går det att utmana middagsgästerna i att komma så nära som möjligt tre eller fem minuter istället.

Rättstavningstävling

Precis som namnet på den här leken antyder så går den ut på att deltagarna ska tävla om att stava rätt. Gästerna kan tävla i lag såväl som på egen hand. Leken går ut på att tävlingsledaren läser upp ett ord i taget som gästerna ska försöka stava rätt på.

För att göra det extra svårt kan tävlingsledaren välja att använda långa eller bara allmänt kluriga ord.

Galenpanna

Leken galenpanna går ut på att alla skriver ned namnet på en känd person eller en person som alla i sällskapet känner till. Alla deltagare ska sedan tejpa fast lappen i pannan på personen som sitter till höger vid bordet.

Genom att ställa frågor som de andra gästerna bara får svara ja eller nej på ska nu var och en lista ut namnet på lappen man har tilldelats. Alla ställer en fråga åt gången och när det kommer till den egna lappen får man endast tre gissningar på sig att gissa rätt.

Vem är det?

Inför den här leken tilldelas alla gäster en lapp på vilken de ska skriva ner något roligt om sig själv som helst ingen annan i sällskapet känner till. Det kan vara en hemlighet, en dold talang eller något annat roligt.

Lapparna viks ihop och läggs i en skål. Därefter turas deltagarna om att dra en lapp i taget och läsa upp det som står på den. De andra personerna i sällskapet ska sedan försöka lista ut vem de tror att lappen tillhör.

Jag har aldrig

Det här är en vanlig dryckeslek som ofta leder till gott skratt. Idén är att en person i taget säger ett påstående som börjar med "Jag har aldrig...". Personen ska sedan avsluta påståendet och säga något som han eller hon aldrig själv gjort. Den eller de middagsgäster som aldrig har gjort det påståendet säger får ta en klunk från sitt glas.

Förbered roliga dryckeslekar till nästa middag

Top 10

Leken top 10 kräver lite förberedelser. Inför middagen behöver tävlingsledaren ta fram en lista på förslagsvis världens lyckligaste länder, världens största länder sett till invånare eller världens mest googlade fraser.

Gästerna ska sedan gissa placeringarna på de olika föremålen, till exempel länder eller fraser, på listan. Tävlingsledaren ber först om varje persons gissning gällande den tionde placeringen, sedan går man vidare till den nionde placeringen, och så vidare. Leken pågår tills alla tio placeringar har fastställts.

Pandoras ask

Pandoras ask är en avslöjande lek till festen eller middagen. Alla gäster ska skriva ned anonyma frågor på lappar som sedan läggs i en låda. När det är dags att börja leken drar en person upp en lapp och ber någon i sällskapet att svara på frågan. Den personen som svarat läser sedan upp nästa fråga till en annan person vid bordet.

Om du är på jakt efter roliga bordslekar till en kommande middag hoppas vi att våra lekförslag kan vara till hjälp. Kom ihåg att anpassa valet av festlekar utifrån ditt sällskap för att middagen och upplevelsen ska bli så trevlig som möjligt för alla inblandade. Lycka till!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält