Har du fått en bröllopsinbjudan och känner dig osäker på hur du ska anpassa din klädsel efter klädkoden på bröllopet? Alla vill vi känna oss rätt klädda. För att du ska lyckas med det behöver du hitta en balans mellan brudparets önskemål och det du själv känner dig bekväm i. Nedan guidar vi dig genom några vanliga klädkoder som ofta finns med i inbjudan till bröllopet. Vi hjälper dig helt enkelt att förstå hur du ska förhålla dig till angiven dresscode.

Vad har man på sig på bröllop?

Många gånger framgår brudparets önskemål om klädsel i bröllopsinbjudan och som gäst är det såklart viktigt att förhålla sig till det. Innan vi går in mer specifikt på olika klädkoder så finns det ett par saker som, oavsett dresscode, är viktiga att ha i åtanke. Det gäller rättare sagt några färger som du rekommenderas att inte klä dig i på bröllopet.

Man med beige kostym och vit skjorta

Bär aldrig vitt som gäst

På bröllopet är det bruden som ska stå i centrum vilket hon ofta gör i en vit klänning. För att du som gäst inte ska ta uppmärksamheten ifrån henne bör du därför välja en annan färg på din klädsel. Detta så länge klädkoden inte är white party, då förväntas nämligen alla gäster komma i vitt.

Undvik färgen röd

Röd kallas ibland för älskarinnans färg och enligt svensk tradition sägs det att en kvinnlig bröllopsgäst som kommer klädd i rött signalerar att hon har en relation med brudgummen. Traditionen må vara gammal, men för allas bästa är det nog bäst att du undviker att klä dig i rött.

Bär inte svart

Färgen svart signalerar i många fall sorg. Eftersom ett bröllop ska gå i kärleken och glädjens tecken rekommenderar vi därför att du undviker svart klänning eller kjol. Som gäst kan det i vissa fall gå bra med en svart kostym.

Kvinna med svart fin klänning

Klädkod: högtidsdräkt

Om det är brudparets önskemål att gästerna kommer i högtidsdräkt så är det som gäst också tillåtet att bära folkdräkt eller militär högtidsdräkt till bröllopet. Kvinnorna har även möjlighet att komma i en finare aftonklänning.

Tillsammans med frack är klädkod högtidsdräkt den mest formella klädkoden i Sverige.

Klädkod: frack

Vid klädkod frack förväntas herrarna alltid klä sig i frack och inget annat. Fracken ska vara svart eller mörkt marinblå och alltid kombineras med vit väst och vit fluga.

Kvinnorna förväntas komma i frackklänning, även kallad aftonklänning, eller någon annan typ av balklänning. Frack är, tillsammans med högtidsdräkt, Sveriges mest uppklädda klädkod.

Klädkod: jackett

Jackettens jacka är svart eller grå och påminner om en frack. Till skillnad från fracken är den dock inte tvådelad i ryggen och skärningen är helskuren. Männen ska bära en väst under jackan.

Vid denna klädkod förväntas kvinnorna komma i aftonklänning. Klänningen bör inte vara golvlång och har inte lika djup urringning som vid högtidsklädsel. Den är med andra ord mindre tjusig än en frackklänning.

Klädkoden jackett används däremot väldigt sällan i Sverige.

Man i svart jackett gör sig redo för bröllop

Klädkod: smoking

Det har på senare tid blivit alltmer vanligt i Sverige att bjuda in till bröllop med klädkod smoking, eller black tie som det också kallas i vissa sammanhang. Efter högtidsdräkt och frack är smoking den mest formella dresscoden.

En smoking ska vara svart eller mörkblå med tillhörande mörka byxor med enkla sidenrevärer i sidan. Om bröllopet äger rum under sommaren går det även bra att komma i en vit smokingkavaj.

Kvinnorna förväntas klä sig i en lång eller kort cocktailklänning, kjol, finbyxor eller byxdress. Det viktigaste är att klädseln upplevs riktigt festlig.

Klädkod: mörk kostym

Klädkod mörk kostym är väldigt vanlig i Sverige. Precis som namnet antyder så ska herrarna klä sig i en mörk kostym, gärna i mörkblått, mörkgrått eller svart. Till kostymen ska en vit skjorta samt fluga eller slips i ett elegant material bäras.

Vid den här dresscoden förväntas damerna bära en fin klänning, men inte för fin. Det får inte vara en aftonklänning och längden bör vara från knäet och nedåt. Axlarna ska täckas och urringningen får inte vara för djup. I vissa fall går det även att bära finare byxor eller en byxdress istället. Kvinnorna kan med fördel också bära hatt.

Kvinna med fin blå klänning och svart väska

Klädkod: kavaj

Kavaj, eller kostym som den ibland kallas, är den minst formella klädkoden. Vid den här dresscoden förväntas herrarna komma i hel kostym. Till skillnad från klädkod mörk kostym går det bra att klä sig i en ljusare nyans på kostymen.

Kvinnorna ska klä sig fint men inte lika fint som vid klädkod mörk kostym. Klänningen bör vara kort och sluta strax under knäet. Den ska helst också ha ärm och en diskret urringning. Det går även bra att komma i kjol, fina långbyxor eller byxdress.

Klädkod: sommarfin

Sommarfin är en mer modern klädkod som enligt vissa går emot de traditionella. När brudparet anger den här klädkoden förväntas gästerna komma i ljusa och fräscha kläder.

Männen kan till exempel komma i chinos och kavaj eller en hel look i linnematerial och matcha det med ett par loafers. Det är inget krav för dem att bära full kostym eller slips eller fluga men det skadar förstås inte.

Kvinnorna kan med fördel bära en somrig klänning, kjol eller byxdress. Det går bra att klä sig i ett blommigt material så länge plagget följer den ljusa och fräscha klädkoden.

Ryggen på en rosa sommarklänning

Klädkod: vardaglig klädsel

Den här klädkoden har också blivit allt vanligare. Trots att det står klädkod vardaglig klädsel i bröllopsinbjudan så betyder det inte att det är okej att klä sig på samma sätt som man gör till vardags. Gästerna förväntas fortfarande att klä sig fint, utan att det blir för uppklätt.

Det går bra för männen att komma i en ledig och fin kavaj och byxor. Byxorna behöver inte nödvändigtvis vara matchande. Det är inget krav på slips eller fluga. Kvinnorna kan klä sig i en kortare klänning som slutar strax ovanför knät och bör vara sparsamma med smyckena.

Om du har några frågor eller funderingar gällande klädkoden eller din klädsel så kan du alltid rådfråga brudparet. Om det är några som kan ge dig ett bra svar så är det dem! Det är alltid bättre att prata med bruden och brudgummen istället för att chansa. För dem kanske det är helt okej att du bär en svart klänning eller en annan färg på kavajen än rekommenderat.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält