En viktig del i bröllopsplaneringen är att förbereda och skicka ut inbjudningskort till bröllopet så att gästerna vet vad som väntar. För vad vore väl er stora dag utan nära och kära på plats? En del tycker att det är roligt att pyssla ihop egna bröllopsinbjudningar medan andra föredrar att ta hjälp utifrån. Oavsett vad så finns det några viktiga saker att ha i åtanke när ni förbereder era inbjudningar. Nedan delar vi med oss av tips och inspiration.

Följ temat för bröllopet

Oavsett om ni planerar att göra inbjudningskorten själva eller ta hjälp av någon annan är det en bra idé att utforma dem på ett sätt som gör att de går hand i hand med stilen på själva bröllopet. Genom att anpassa korten efter bröllopets tema och följa en röd tråd kan ni skapa en trevlig helhetskänsla. Det här är självklart inget måste utan det viktigaste är att ni själva tycker att inbjudningarna är fina och att de representerar er.

Om ni till exempel planerar ett lantligt bröllop kan det vara fint om inbjudningskorten följer samma stil. Detsamma gäller om ni kommit överens om en särskild färg att ha på till exempel blommorna eller dukningen - låt den också finnas med på inbjudningarna! 

Det är inte ovanligt att återanvända samma design på menyer, program och placeringskort som på inbjudningskorten. Varför bryta ett vinnande koncept? Om ni hittat en design som ni gillar är det bara att köra på den! 

Återanvänd samma design på inbjudningskorten som på menyerna och placeringskorten
Bild tillhörande Didriks Design.

Vilken information ska finnas med på bröllopsinbjudan?

Texten på inbjudningskorten till bröllopet är förstås väldigt viktig eftersom rätt information ska finnas med och framföras på ett snyggt sätt. Det är inte ovanligt att dela upp informationen i två separata inbjudningskort, en förinbjudan (även kallad save the date) och sedan den officiella inbjudan. 

Save the date

Save the date kallas den förinbjudan som många väljer att skicka ut till gästerna i god tid i förväg för att informera gästerna om det stundande bröllopet. Det huvudsakliga syftet med den här inbjudan är att se till att era nära och kära reserverar datumet för ert bröllop och inte bokar in sig på något annat. 

Förutom era namn och datum för bröllopet är det bra om dessa inbjudningskort innehåller information om plats. Det är viktigt att det tydligt framgår vem inbjudan riktar sig till. Adressera den eller de personer som är bjudna till bröllopet för att undvika missförstånd. Ibland kan det till exempel vara svårt att veta om ens partner eller eventuella barn är välkomna på festen.

Skicka ut vackra save the date inbjudningar till bröllopsgästerna
Bild tillhörande Didriks Design.

Om planen är att arrangera bröllopet på hemmaplan eller i närheten räcker det vanligtvis med att skicka ut inbjudningarna ungefär åtta månader i förväg. Om ni däremot planerar att gifta er utomlands eller på en mer avlägsen plats kan det vara en bra idé att skicka ut dem tidigare än så för att ge era gäster möjligheten att lösa logistiken. 

Ibland är gästlistan inte färdig när inbjudningskorten med save the date behöver skickas ut och det är helt okej. För att ni inte ska hamna i en obekväm situation där ni behöver ångra att ni skickat en förinbjudan till någon kan det vara smart att bara skicka dessa kort till personer som ni helt säkert vill ska närvara på er stora dag. 

Officiell inbjudan

På den riktiga inbjudan skadar det inte att upprepa samma viktiga detaljer som ni redan angett på inbjudningskorten med save the date. Det vill säga, era namn, datum för bröllopet, tid, plats och vem eller vilka inbjudan riktar sig till. Utöver det bör det också framgå tydligt om gästerna förväntas förhålla sig till någon särskild klädkod

En annan viktig sak som behöver stå med på inbjudningskorten till bröllopet är om det finns något OSA-datum, det vill säga ett datum då gästerna som senast måste ge ett svar på om de kommer eller inte. Att gästerna meddelar er i god tid om de kommer eller inte hjälper er mycket i planeringen, bland annat när det kommer till att beställa mat och sätta ihop en bra bordsplacering

Skicka ut bröllopsinbjudningarna i vackra kuvert
Bild tillhörande Didriks Design.

Om ni ska be om en kuvertavgift är det bra om priset framgår i bröllopsinbjudan. Det är också viktigt att förtydliga vad som ingår i avgiften. Bra att känna till är att det anses lämpligt att be om både kuvertavgift och bröllopspresent. 

Som brudpar är det vanligt att utse en toastmaster och/eller toastmadame för att hjälpa till med bröllopet. I sådana fall kan det vara bra att namnge den eller de personerna tillsammans med deras kontaktuppgifter. På så sätt kan gästerna vända sig till er toastmaster eller toastmadame vid frågor som rör allergier, presenter eller eventuella tal. 

Utöver den nödvändiga informationen kan det också vara en rolig idé att skicka med festprogrammet med inbjudningskortet. Då kan gästerna få en bra bild av hur ceremonin och den efterföljande bröllopsfesten kommer att se ut. 

Lägg till ett festprogram på inbjudningskorten till bröllopet
Bild tillhörande Didriks Design.

Gör egna inbjudningskort till bröllopet

För många är det en ren dröm att få pyssla och göra inbjudningskort till bröllopet själva. Innan ni sätter igång kan det vara smart att göra lite research. På internet går det att hitta mycket inspiration och till och med mallar för era inbjudningskort till bröllopet. 

Skapa inbjudningskort online

Förutom mallar finns det idag också många onlineverktyg som ger er möjligheten att enkelt göra egna bröllopsinbjudningar på nätet. Testa er fram med olika typsnitt och färger tills ni hittat en design som ni tycker om.

En av fördelarna med att göra inbjudningarna online är att ni har möjligheten att skicka dem digitalt till era gäster ifall ni skulle vilja göra det. När det kommer till inbjudningskort till bröllopet är det dock vanligt att skicka ut dem i fysiskt format. Det här skapar en speciell känsla hos mottagarna som är svår att få till med digitala inbjudningar.

Skapa inbjudningskort på traditionellt vis

Det går även utmärkt att göra fina bröllopsinbjudningar utan en dator eller mobil. Med rätt typ av papper, pennor och dekorationsmaterial kommer ni långt. När det gäller den här typen av inbjudningskort kan ni med fördel knyta ihop dem med en rosett eller skicka med en torkad liten blomma. Det kommer bara att uppskattas av mottagaren!

Fina inbjudningskort med vackra illustrerade blommor
Bild tillhörande Didriks Design.

Beställ färdiga inbjudningskort till ert bröllop

Om ni inte är så kreativa av er eller känner att ni har tid att själva fixa inbjudningskorten till bröllopet så finns det gott om hjälp att få. Det finns många duktiga personer där ute som mer än gärna hjälper er med era bröllopsinbjudningar. 

Bröllopsinbjudningar med illustrationer

Något som är väldigt fint och passar utmärkt i bröllopssammanhang är inbjudningskort med vackra illustrationer. Fyll era inbjudningar med söta blommor, mönster eller andra typer av illustrationer. Ett annat trevligt förslag är att ha bröllopslokalen som en skiss på inbjudningskorten. Det här blir inte bara fint utan adderar även en extra personlig touch till era bröllopsinbjudningar. 

Lägg till fina illustrationer av bröllopslokalen på inbjudningskorten
Bild tillhörande Didriks Design.

Bröllopsinbjudningar med foton

Om ni vill ha extra personliga inbjudningskort kan ni vända er till företag som hjälper er att skapa de perfekta inbjudningarna med hjälp av era personliga bilder. Kanske tog ni några vackra bilder i samband med förlovningen eller också har ni någon annan bild på er tillsammans som betyder mycket. 

Förhoppningsvis kan det här inläggets tips och  inspiration hjälpa er att lyckas med era inbjudningskort till bröllopet. Lycka till och glöm inte att stanna upp och njuta lite. Snart är den stora dagen här!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält