Att välja bordsdekorationer till bröllopet är enligt många en väldigt rolig del av bröllopsplaneringen. När logistiken och andra viktiga delar är under kontroll är det äntligen dags att ta fram den kreativa sidan och gå in mer på detaljer. Vi har alla olika preferenser när det kommer till vilken typ av dekoration vi tycker om så här handlar det mycket om att välja något som du själv gillar.

Hämta inspiration online

Idag finns det obegränsat med inspiration att hämta på nätet och i sociala medier. Pinterest, Instagram och TikTok är bara några av de kanaler där det dagligen publiceras nytt material som kan vara relevant för dig i jakten på bröllopsinspiration.

Innan du bestämmer dig för vilka bordsdekorationer du ska ha på ditt bröllop kan det vara en bra idé att ge inhämtandet av inspiration lite tid. Ibland är det bra att inte följa första bästa tips eller idé utan att istället ha is i magen. Rätt som det är dyker det upp något annat tips på bordsdukning som du gillar ännu mer.

Fin bröllopsdukning med blommor, porslin och ljus i naturnära toner

Anpassa bordsdekorationerna efter temat på bröllopet

En röd tråd när det kommer till dekorationer är alltid att föredra eftersom det bidrar till en trevlig helhetsuppfattning. Med det sagt kan det därför vara ett bra alternativ att matcha bröllopets bordsdekorationer med temat på bröllopet.

Bröllop med lantlig stil

Till ett lantligt bröllop kan det vara fint att använda gamla burkar i olika storlekar som vaser och ljuslyktor. Naturmaterial brukar ha en tendens att bidra till en lantlig känsla, därför kan du till exempel skapa nummerskyltar eller namnbrickor i trä. Du kan också experimentera med kvistar och andra växter från naturen, förslagsvis murgröna.

Det kan även vara en bra idé att använda linnedukar i någon naturlig färg för att bygga vidare på den rustika känslan. Om du har träbord kan du annars skippa duken och duka direkt på bordet istället.

Bröllop i skärgården

Om bröllopet äger rum i skärgården är det trevligt att framhäva den charmiga skärgårdskänslan. Vad sägs om att dekorera bordet med fina stenar, snäckor, glasflöten eller gamla rep? Du kan även placera ut fotogenlampor för mysig belysning. När det kommer till färgerna är det fint om bordsdekorationerna går i vitt, marinblått och kanske även lite rött.

En bordsdekoration med skärgårdsstil som passar utmärkt för bröllop vid havet

Bröllop på stranden

På ett strandbröllop är en bordsdukning som tar tankarna till en medelhavsö helt rätt. Tänk ljusa färger som till exempel vitt och beige och satsa på bohemiska dekorationer. Du kan till exempel skapa fina konstellationer med hjälp av pampas, detaljer i rotting och skira tyger.

Bröllop på slott

En mer elegant och exklusiv stil passar i de flesta fall bröllop som arrangeras på slott. Om du planerar att ha din bröllopsfest i en slottsmiljö kan det därför vara en bra idé att hålla dig till en klassisk bordsdekoration. Med vita dukar, ett finare porslin, ljus och blommor kommer du långt. Det kan också vara fint att använda skrivstil på trycksakerna, till exempel menyerna och namnskyltarna.

Bröllop i trädgården

Om du planerar att ha bröllopet i en trädgård kan du med fördel använda dig av många, och gärna starka, färger i bordsdukningen. Vad sägs till exempel om en orange eller lila bordsdekoration till bröllopet? Våga blanda olika färger och var inte rädd för att använda allt från färgsprakande tallrikar och glas till färgglada blommor.

Färgglada blommor och bordsdekorationer för ett bröllop i trädgården

Olika bröllopsdekorationer för olika typer av bord

Något som kan vara bra att ha i åtanke när du planerar dina bordsdekorationer till bröllopet är vilken form borden har. Vissa typer av bordsdekorationer passar till exempel bättre på runda bord medan andra ser bättre ut på rektangulära.

Runda bord

När du har runda bord till bröllopsmiddagen kan det vara fint att skapa små “öar” av dekorationer i mitten av bordet. Det kan till exempel vara en blommor, ljus och bordsnumreringskortet.

En rekommendation är dock att inte använda alltför höga bordsdekorationer på runda bord eftersom de lätt skymmer sikten för gästerna och gör det svårt för dem att prata med sina bordskamrater.

Rektangulära

När det kommer till rektangulära bord kan det vara ett alternativ att dekorera med höga ljusstakar och vaser med blommor som sprids ut. Utan att vara alltför avancerat skapar det en pampig känsla. Det är även fint att lägga ut en blomgirlang i mitten av bordet som går längst hela långsidan.

Ett rektangulärt långbort uppdukat med blommor och ljus

Allmänna tips för bordsdekorationerna till bröllopet

När du har försäkrat dig om att planen för din bordsdekoration går bra ihop med bröllopets tema, plats och bordens form har du kommit en bra bit på vägen. Innan din plan blir skriven i sten finns det ytterligare några festliga tips och idéer att ha i åtanke.

Skapa en enhetlig känsla med blommorna

Att använda blommor i bordsdekorationerna på ett bröllop känns nästan som ett måste och något de allra flesta väljer att göra. För att skapa en röd tråd och en enhetlig känsla är det en bra idé att använda samma blommor vid bröllopsdukningen som i brudbuketten.

Blanda högt och lågt

Ett bra tips är att blanda dekorationer i olika höjder i din dukning. Att blanda högt och lågt skapar ett vackert stilleben och inger en harmonisk känsla.

Ta in ljusslingor i dekorationen

Det är väldigt fint att använda ljusslingor i din bordsdekoration. När mörkret faller skapar det mysiga skenet från slingorna en nästan magisk stämning. På ett långbord där du använder en blomgirlang i mitten kan du till exempel låta en ljusslinga gå längs hela arrangemanget.

Om du vill ta mysig belysning till nästa nivå kan du skapa en ställning och fästa den i bordet. Du kan sedan linda in ställningen i fina ljusslingor. Det kommer att bli sagolikt!

Använd mysiga ljusslingor i dekorationen på ditt bröllop

Använd tyg istället för duk

Beroende på vilken stil du vill förmedla med dina bordsdekorationer så kan det vara ett alternativ att skippa duken och istället använda tyg. Du kan till exempel ta en skir gardin och lägga ut på bordet eller välja att dra ihop ett tjockare tyg och lägga ut det lite slarvigt i mitten av bordet. Det kan också bli riktigt fint att använda olika tyger och lägga ut dem i olika lager.

Använd vaser i samma färg som blommorna

Du som har valt färgglada blommor kan matcha dem med vaser i samma färg. Det skapar ett häftigt intryck. Om du har blommor i neutrala färger men ett särskilt färgtema i övrigt på bröllopet kan du istället matcha vaserna utifrån det temat.

Trycksaker till bröllopets bordsdekoration

Det är väldigt vanligt att inkludera trycksaker i form av bordsnumreringskort, menyer och namnskyltar i bröllopsdukningen. Förutom att de faktiskt underlättar för gästerna så kan de också fylla en viktig visuell funktion. En snygg design på trycksakerna kan fungera som pricken över i:et och göra en bordsdekoration komplett.

Precis som när det kommer till alla andra bröllopsdekorationer så är det fördelaktigt om stilen på trycksakerna går hand i hand med temat på bröllopet. Det ger ett smakfullt intryck.

Att designa snygga trycksaker kan kännas svårt men faktum är att det inte alls behöver vara det. På nätet finns det oändligt med tips och inspiration att ta del av, men också färdiga mallar som du enkelt kan använda.

Fina trycksaker är en viktig del av bordsdekorationen till bröllopet

Vi hoppas att du med det här inlägget kunnat samla på dig lite festliga idéer på fina bordsdekorationer till bröllopet. Att bestämma dekoration och dukning till den stora dagen ska vara något roligt så försök att inte stressa upp dig i onödan. Du ska se att slutresultatet kommer att bli hur bra som helst.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält