Fika är en viktig del av en babyshower. Sötsakerna får gärna vara fotovänliga och matcha babyshowerns tema men det viktigaste av allt är trots allt att de smakar bra. Det finns många olika bakverk att välja mellan. Hur ska man veta vilka som är bäst? En bra idé är att satsa på några olika typer av fikabröd för att öka chanserna för att alla gäster ska kunna hitta något som faller dem i smaken. Nedan delar vi med oss av några goda och fina förslag på sötsaker till den kommande babyshowern.

Varför ska man förbereda fika till babyshowern?

Alla festliga sammanhang blir ännu lite trevligare med något gott att mumsa på och babyshowers är inget undantag. Att duka upp ett fikabord mättar inte bara gästernas magar utan är också en social grej. Fikabordet blir en samlingsplats där nära och kära kan stanna till för att prata med varandra.

Många gånger fungerar även fikat som en viktig del i dekorationerna. Det är inte ovanligt att färgtemat på babyshowern styrs utifrån den stundande bebisens kön. Om den blivande mamma väntar en pojke brukar allt från ballonger till fika gå i blått medan det ofta går i rosa om hon istället väntar en flicka.

Det finns självklart inget som säger att det måste vara såhär, det går lika bra att välja vilken färg som helst på temat. Oavsett kön på den kommande babyn.

Duka upp ett ordentligt fikabord på babyshowern

Tips på goda sötsaker

Det finns massvis med goda sötsaker där ute som passar utmärkt till en babyshower. Kanske har du redan ett favoritfika som du vet alltid går hem bland vänner och familj, varför inte ta med det till kalaset? Du kan alltid addera en fin dekor på bakverket för att det ska matcha babyshowerns tema.

Sitter du inte på något superrecept så behöver du inte oroa dig. Nedan tipsar vi om en mängd olika godsaker som du kan ta med till en babyshower.

Tårtor

Om det är något som är vanligt förekommande på babyshowers så är det tårtor av alla dess slag. När det kommer till babyshower-tårtor finns det egentligen inget annat än din kreativitet som kan sätta stopp. Du kan till exempel använda blå eller rosa grädde, italiensk maräng, marsipan eller smörkräm för att klä tårtan.

Det är också vanligt att dekorera tårtan till en babyshower med bebisrelaterad dekor i form av till exempel en bebis, en napp, en nappflaska eller en nallebjörn i sockerpasta eller något annat ätbart material.

Ett annat alternativ är att göra en så kallad överraskningstårta. Då kan du till exempel använda en neutral färg på de yttre dekorationerna och istället lägga mer krut på insidan. Fyll insidan med färgat godis eller något ätbart. När den första personen sedan skär en bit av tårtan kommer fyllningen att rinna ut på ett trevligt och överraskande sätt.

Dekorera en fin babyshower-tårta och överraska den blivande mamman

Bakelser

Bakelser är ett bra alternativ för dig som tycker att det känns lite överflödigt med en stor tårta. Det finns dock inget som säger att bakelser inte kan komplettera en tårta. Inget behöver utesluta det andra.

En av fördelarna med bakelser är att varje gäst kan tilldelas en egen, vilket kan upplevas lite extra festligt. En annan fördel är att du enkelt kan variera dem i både smak och utseende. Så länge grundreceptet är detsamma kan du alltid addera till exempel citron- eller chokladsmak i hälften av dem för att ge gästerna utrymme att välja själva vilken smak de föredrar.

Om du är kreativ och pysslig av dig kan det även vara en rolig grej att dekorera de små bakverken. Bakelserna kan sedan dekoreras med bebisrelaterad dekor i sockerpasta, choklad, strössel eller varför inte lite ätbart glitter? Återigen, det är bara din fantasi som sätter stopp!

Bakelser är både fina och goda bakverk som passar babyshowern

Cupcakes

Alla typer av cupcakes och muffins passar också bra till fikat på en babyshower. Precis som med bakelser är de små och söta och enkla att variera i smak och utseende.

Toppa dina bakverk med söt smörkräm eller en syrlig frosting. Om du är duktig på att spritsa finns det många olika fina sätt att dekorera dina cupcakes på. Känner du dig inte lika trygg med spritsen kan du alltid breda ut toppingen med en sked. Avsluta med några färska bär, riven choklad eller strössel på toppen av dina muffins eller cupcakes.

Cakepops

Cakepops är också populära på babyshowers och de är dessutom enkla att göra. Allt du behöver är kakor eller muffins, färskost, choklad och pinnar. Du kan sedan dekorera dina cakepops med glitter, strössel, krossad mandel eller något annat trevligt. Servera dem sedan liggande på ett fat eller fäst dem stående i någon typ av skumgummi.

Cakepops är både goda och enkla att göra själv

Macarons

En sötsak som passar i alla festliga sammanhang är macarons. Macarons är små mandelkakor som smakar som en blandning mellan biskvi och maräng. Kakorna kan enkelt färgsättas för att passa in i babyshowerns färgtema.

Dessa söta små bakverk kan ibland vara lite kluriga att få till på egen hand men som tur är finns de många gånger att köpa på ett närliggande café eller konditori.

Macarons är fina och goda små bakverk som passar alla festligheter

Småkakor

Småkakor gör sig också bra till fikat på babyshowern. Om du gillar att pyssla och vill göra egna kakor kan du forma dem efter till exempel nallebjörnar, bjällror och nappflaskor och sedan dekorera dem med glasyr i olika färger.

Med dessa kakor slår du två flugor i en smäll, du får goda bakverk som samtidigt fungerar som fina dekorationer till fikabordet. Hur bra låter inte det?

Dekorera fina kakor till fikat på babyshowern

Färgade popcorn

Ibland kan det vara uppskattat att bryta av allt det söta med något salt. Ett trevligt snack som därför brukar göra succé på babyshowern är färgade popcorn.

Allt du behöver för att lyckas med det här snackset är popcorn och karamellfärg i önskad färg. Om du poppar poppcornen i en kastrull kan du droppa i några droppar karamellfärg i grytan. Väljer du istället att poppa dem i micron kan du blanda färgen med lite smält smör och sedan ringla det över de färdigpoppade popcornen.

Dela sedan upp popcornen i små lådor eller skålar och låt varje gäst få varsin.

Alkoholfritt bubbel med sockervadd

För att hjälpa gästerna på babyshowern att svalka törsten kan det vara trevligt att bjuda på alkoholfritt bubbel med sockervadd i glaset till fikat, eller som välkomstdrink. Häll upp bubbel i klassiska bubbel- eller champagneglas och toppa sedan med fluffigt sockervadd i förslagsvis blått eller rosa.

Servera alkoholfritt bubbel toppat med fluffig sockervaddFörhoppningsvis har du kunnat samla på dig inspiration till godsaker att bjuda på under babyshower. Vi hoppas att det blir en lyckad tillställning med mycket gott fika, roliga lekar och fina stunder som den blivande mamman kan bära med sig resten av livet.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält