Imponera på dina gäster genom att i förväg förbereda några roliga lagtävlingar till den kommande festen. Att dela in gästerna i lag och låta dem tävla mot varandra i olika grenar är ett enkelt sätt att höja stämningen på tillställningen. Oavsett om festen planeras att hållas inom- eller utomhus så finns det många roliga lekar och tävlingar som dina nära och kära kommer att uppskatta. Nedan tipsar vi om några lagtävlingar som du kan utmana dina gäster med. 

Varför är det en bra idé med lagtävlingar på festen?

Lekar och tävlingar av alla dess slag kan fungera som ett bra avbrott i festen. Istället för att gästerna bara ska mingla runt i flera timmar kan du se till så att de aktiveras. 

En fördel med lagtävlingar är att de skapar lite härlig rivalitet bland lagen, något som ofta brukar lyfta stämningen på en fest. Dessutom är det ett bra tillfälle för gästerna att lära känna varandra lite bättre inom lagen vilket är perfekt om inte alla känner varandra sedan tidigare. 

En annan fördel med lagtävlingar är att ingen enskild person behöver stå i centrum på samma sätt som vid lekar där det tävlas en mot en. Det är inte alla som känner sig bekväma i rampljuset och då kan lekarna och tävlingarna få motsatt effekt. Istället för att de ska bidra till glädje och skratt kan situationen istället kännas ångestfylld.  

Skapa lite härlig rivalitet bland gästerna på festen med hjälp av roliga lagtävlingar

Roliga lagtävlingar för festen inomhus

Det finns många roliga lekar och tävlingar som passar utmärkt för festen inomhus. Nedan delar vi med oss av några av dem.

Musikquiz

Om det är en lek som går att anpassa på många olika sätt så är det musikquiz. En klassisk variant är att du som lekledare sätter ihop en spellista med olika låtar som du sedan spelar upp en i taget. Lagens uppgift blir sedan att försöka gissa vem artisten är och/eller vad låten heter.

Ett annat förslag är att ta ett tiotal låttexter på engelska och översätta dem med hjälp av Google Translate. De olika lagen ska sedan tävla om vem som lyckas gissa rätt på flest låtar, något de gör genom att uppge originallåtarnas namn och artisterna bakom dem.

Charader 

Charader är en klassisk lek som alltid går hem på festen. Innan tävlingen behöver du ha förberett ett visst antal lappar med olika ord på som förklarar vad deltagarna ska imitera. Ett alternativ är att ett lag i taget, under 60 sekunder, ska försöka gissa rätt på så många imitationer som möjligt.

Det går dock även att låta båda lagen köra samtidigt och att en person från varje lag ska imitera samma sak. Det är sedan de övriga lagmedlemmarnas uppgift att så snabbt som möjligt försöka lista ut imitationen. 

Sortera laget

Dela in gästerna i två lag och be dem ställa upp i två led. När lagen står i sina led är det sedan deras uppgift att sortera sig utifrån lekledarens instruktioner. Som lekledare kan du förslagsvis be dem att sortera sig utifrån ålder, längd eller vem som känt dig längst. Det lag som lyckas ställa sig i rätt ordning först vinner tävlingen. 

Utmana dina gäster med roliga lagtävlingar på festen

Akta väggen

Den här tävlingen fungerar ungefär som en stafett. Tävlingen går ut på att en deltagare i taget från varje lag ska ta på sig en ögonbindel och sedan placeras 5 meter från en vägg. 

De tävlandes uppgift är sedan att komma så nära väggen som möjligt, utan att nudda den. När båda deltagarna är nöjda med sina positioner kan de ta av sig ögonbindeln och den person som är närmast får med sig ett poäng till laget. Det här upprepas sedan tills varje person i samtliga lag har tävlat varsin gång. 

Penna i flaskan

Den här leken är en klassiker och går ut på att lyckas få ner en penna i en flaska. Innan tävlingen kan börja ska alla deltagare knyta ett snöre i midjan som de sedan fäster ytterligare ett snöre i, med en penna längst ut i andra änden.

När det är tävlingsdags ska en person från varje lag kliva fram och ställa sig med ryggen mot var sin PET-flaska. De ska sedan försöka få ner pennan i flaskan. När en person har lyckats springer den tillbaka till laget och byter av. Nästa lagmedlem gör sedan samma sak och det laget vars medlemmar först har lyckats få alla sina pennor i flaskan vinner. 

Roliga lagtävlingar för festen utomhus

Under sommarhalvåret kan det vara trevligt att arrangera festen utomhus. Många lekar och tävlingar kräver mer utrymme vilket gör att de passar bäst för utomhuspartyn. Här kommer några förslag på lagtävlingar för festen utomhus.

Femkamp

En spännande femkamp uppskattas alltid av gästerna. I en femkamp ska lagen tävla i fem olika grenar och för att stå som vinnare i slutet krävs så många poäng som möjligt. Tips på några olika femkampslekar är till exempel irländsk julafton, äggkastning, race med skottskärra, sopsäckshoppning, pilkastning, utomhusbowling och steggolf.

Pilkastning är en perfekt gren i en femkamp

Tipsrunda

En klassisk tipsrunda slår aldrig fel. Om festen har ett särskilt tema kan du förbereda frågor utifrån det, annars kan det vara en rolig idé att ställa frågor om de olika gästerna. På så sätt får de som inte redan känner till varandra sedan innan en chans att lära känna varandra. Ett annat förslag är att ställa frågor om dig själv för att se vem av dina vänner som känner dig bäst. 

Kubbstafett

Kubbstafett är en lagtävling där gästerna på festen ska turas om att försöka få ner så många många kubbar som möjligt. Spelplanen består av ett visst antal kubbar som ställts upp på en rad, med en rad för varje lag.

En person i taget från vardera lag ska sedan försöka kasta omkull en av de uppställda kubbarna. När personen lyckas ska han eller hon hämta pinnen och sedan överlämna den till nästa person i laget. Det laget som först fått ner alla sina kubbar vinner stafetten. 

Stafett med pingisboll och plastglas

En hetsig men rolig stafett är den där gästerna, i lag, ska försöka hitta av plastmuggar med pingisbollar. Framför varje lag placeras tio muggar ut på en rad. Varje tilldelas sedan varsin pingisboll och ställer sig i ett led bakom muggarna.

Tävlingen går sedan ut på att en deltagare i taget ska kasta pingisbollen och försöka träffa muggen. Bollen måste dock studsa en gång i bordet först. Efter att en person lyckats kasta bollen ner i muggen ska han eller hon stapla muggen på den nästkommande och överlämna bollen till nästa person i laget. Det lag som först staplat alla tio muggar på varandra vinner!

Den här leken kan med fördel göras om till en dricklek. Fyll muggarna med öl och låt den personen som prickat av en mugg dricka upp innehållet innan han eller hon staplar den på nästa mugg och överlämnar bollen till nästa person i laget.

Det går att genomföra den här tävlingen inomhus också men då det lätt kan bli kladdigt och spillas dryck är det en bra idé att hålla till utomhus. 

Utmana dina vänner i en dricklek med pingisbollar och plastmuggar

Spiktävling

I den här tävlingen ska två eller fler lag tävla om vilka som först kan spika in ett antal spikar i en träbräda. Som lekledare kan du till exempel bestämma att lagen ska spika in tio stycken spikar i sina brädor och de som gör det på kortast tid vinner. 

Fotboll med strut

Inför den här tävlingen behöver gästerna delas in i två lag. Deltagarna får sedan varsin pappersstrut, med ett hål i längst fram, som de fäster över ansiktet med ett band. När alla deltagarna har sina strutar på är det dags för de två lagen att mötas i en fotbollsmatch. Första laget att nå ett visst antal mål vinner tävlingen. Eftersom strutarna gör det svårare att se kan den här tävlingen bjuda på många goda skratt!

Låt dina vänner mötas i en fotbollsmatch med papperstrutar för ansiktena

Förhoppningsvis har det inlägget inspirerat dig till att förbereda några festlekar och lagtävlingar till nästa fest. Oavsett om du letar efter förslag på lekar till fest utomhus eller lekförslag som passar inomhus så hoppas vi att något av ovanstående tips faller dig i smaken. Lycka till med lagtävlingarna och lekarna till din fest, vi är övertygade om att det blir succé!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält