Snart står julen för dörren och det börjar bli dags att planera årets juldukning. Julen är en favorithögtid hos många och ett ypperligt tillfälle att gå all in om du tycker om att duka fint. En trevlig dukning kan höja stämningen på vilken tillställning som helst och det bästa av allt är att det är lätt att lyckas med en sådan. Här delar vi med oss några tips som hjälper dig att sätta ihop en juldukning av världsklass. 

Använd saker du redan har hemma 

Först och främst vill vi bara lyfta det faktum att det nästan alltid går utmärkt att göra en fin juldukning med saker som redan finns hemma. Saknar du något kan du alltid be en granne, en vän eller någon i familjen om de möjligtvis har det du behöver och i så fall kan tänka sig att låna ut det till dig.

I vissa fall kan du behöva komplettera med något från butiken, men ett första tips är att alltid försöka utgå från det du redan har hemma.

Skapa en fin juldukning med saker du redan har hemma

Välj ett färgtema

För att underlätta för dig själv och se till så att dukningen inte blir så spretig kan det vara en bra idé att välja ett färgtema. I juletid är det förslagsvis många som satsar på en juldukning i rött eller en juldukning i grönt. Genom att hålla dig till en färg på i dukningen blir den röda tråden tydligare och det skapas en annan typ av balans. 

Om du känner för att kombinera två färger går det självklart bra. I juletid är det särskilt vanligt att till exempel matcha röd med vit eller grön. 

Välj en fin julduk

För många är julen en ombonad högtid vilket gärna får avspegla sig i din juldukning. Att använda en fin julduk lyfter hela dukningen genom att skapa en hemtrevlig känsla. När det kommer till valet av duk finns det olika sätt att tänka på.

Vissa föredrar en juldukning med en klassisk röd duk medan andra föredrar en vit, beige eller grön duk. Det finns också många vackra mönstrade juldukar. Oavsett vad så är det bra om duken matchar den övriga dukningen.

Ett annat förslag är att skapa en juldukning med förslagsvis en vit duk som bas. Över den kan du sedan lägga dukar i form av löpare tvärs över bordet. Dessa löpare får gärna vara i en annan färg än den duk du har som bas för att skapa en fin kontrast. 

Använd en fin julduk för att få rätt touch på dukningen

Våga kombinera olika porslin och glas

Att kombinera olika typer av glas med olika typer av porslin kan skapa en rustik känsla vilket många gånger passar utmärkt i juletid. Det kan kännas lite märkligt att blanda tallrikar och glas på det här sättet om det inte är något du brukar göra, men vi lovar att det kommer bli fint! Testa dig fram tills du hittar en kombination som du tycker om.

Du kan till exempel servera välkomstdrinkar i en typ av glas och sedan använda dig av en eller flera andra slags glas vid bordsdukningen. Kanske har du några fina vinglas där hemma som inte egentligen hör ihop med några andra glas i din samling? Det gör inget! 

Genom att placera åtminstone två olika tallrikar på varandra kan du också skapa en känsla av lyx och elegans. Börja med en större tallrik och placera en mindre ovanpå. Återigen, dessa tallrikar behöver inte nödvändigtvis ingå i samma serie. Det kan bli minst lika fint att blanda två olika typer av tallrikar. 

Våga kombinera olika typer av glas och porslin

Ta in naturliga föremål

Det är alltid fint att blanda in naturliga föremål i en dukning och särskilt bra passar det att göra det i en juldukning. Du kan till exempel använda kottar att fästa dina placeringskort på, mossa eller granris som en girlang i mitten av bordet och lingonris som servetthållare.

Kom ihåg att plocka in föremålen lite i förväg så att de hinner torka innan det är dags att duka bordet. Om du vill vara ännu lite mer kreativ kan du även förgylla din juldukning med dekoration i form av torkad apelsin, apelsiner med nejlikor och kanelstänger.

Dekorera med färska blommor

Färska blommor förgyller vilken dukning som helst och juldukningen är inget undantag. Försök hitta några blommor som matchar de färger du valt på tallrikar, porslin och övriga dekorationer för att behålla den röda tråden.

I juletid är julstjärnor, hyacinter, amaryllis och ilexbär särskilt populära. Det är också fint att använda mycket grönska som till exempel eukalyptus och tallris.

Skapa en fin juldukning genom att dekorera bordet med färska julblommor

Var kreativ med dina servetter

Servetter är en viktig del i en juldukning och kan anpassas på ett flertal olika trevliga sätt. Att använda tygservetter bidrar med en exklusiv känsla till dukningen. Du kan till exempel vika små paket av tygservetterna och knyta ett snöre runt om dem. På så sätt ser de ut som små julklappar.

Ett annat alternativ är att med hjälp av en servettring knyta rosetter av servetterna. Med hjälp av rustika band eller lingonris kan du göra egna fina servettringar att fästa runt dina servetter.

Om du föredrar pappersservetter finns det många fina vikningar du kan göra. Även servetter i papper går bra att kombinera med servettringar av olika slag.

Var kreativ och gör servetterna till en del av dukningen

Snåla inte på levande ljus

Förutom att levande ljus skapar en varm och hemtrevlig känsla så kan de med fördel också användas som dekoration i juldukningen. En del föredrar höga ljus medan andra föredrar låga. Om du har svårt att bestämma dig för vilka ljus du vill använda kan du alltid kombinera höga och låga ljus. Det kan skapa en mer avslappnad känsla. 

Tycker du att det känns läskigt med levande ljus och istället föredrar LED-ljus så går det självklart lika bra. Idag finns det många olika typer av LED-ljus att dekorera bordet med. 

Det finns också många fina ljusslingor som du kan använda i din dukning, vare sig du bestämt dig för att använda levande ljus eller LED-ljus. Ett tips är att linda in en mindre ljusslinga i granris för att skapa en fin girlang som går längst långsidan på bordet. 

Skapa fina namnskyltar

Namnskyltar utgör inte bara en fin del av juldukningen utan är också till stor hjälp under större julmiddagar eller julfester. Även om det bara är familjen som ska närvara vid bordet är det en trevlig sak att använda namnskyltar eller placeringskort av något slag. 

Många gånger går det utmärkt att göra namnskyltar digitalt och sedan skriva ut dem. När det gäller en juldukning kan det dock vara en bättre idé att göra korten för hand eftersom det skapar en mer genuin känsla vilket passar utmärkt i juletid.

Gör fina namnskyltar till jullunchen eller julmiddagen

Förhoppningsvis kan det här inlägget bidra med lite inspiration till din juldukning. Under julen är det mycket som ska hinnas med och vi vet att det ofta leder till en viss stress hos många. Försök att inte låta din juldukning bli ännu ett stressmoment. Allt behöver inte alltid vara perfekt. Ibland är en enkel juldukning den finaste dukningen!

Vi kan även hjälpa dig om du letar efter enkla tips till nyårsdukningen.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält