Att servera någon typ av vickning när bröllopet börjar lida mot sitt slut brukar vara väldigt uppskattat bland gästerna. Efter en lång dag (och natt) med mycket kärlek, glädje, skratt och dans kan bröllopsgästerna behöva fylla på energidepåerna, något som enklast görs med nattamat. Nedan tipsar vi om några utmärkta recept på vickning som gör att dina gäster kommer jubla.

Vad är vickning?

Vickning, eller nattamat eller nattsexa som det ibland också kallas, är en enklare måltid som brukar serveras framåt småtimmarna under festliga sammanhang. Det finns inget särskilt klockslag för när vickningsmaten bör dukas fram. Tiden kan variera mycket och beror ofta på hur sent middagen serverades och när bröllopslokalen stänger. Vanligtvis brukar det dock röra sig om 01- eller 02-tiden.

Lyckligt brudpar avslutar bröllopsfesten med varsin pizzaslice

Varför ska ni bjuda på vickning på ert bröllop?

Om ni vill visa era bröllopsgäster lite extra omtanke är det en bra idé att bjuda på nattamat. Ibland kan målet med den här trevliga måltiden vara att få gästerna att orka hålla igång på dansgolvet i några timmar till. Andra gånger kan det handla om att ni vill bjuda gästerna på mat innan de ska bege sig hemåt. Om bröllopslokalen ligger en bit bort kan vickningen se till så att gästerna inte blir alltför hungriga under hemfärden. 

Tips på enkel och god vickningsmat

När det kommer till vickning finns det egentligen inget rätt eller fel så länge maten som serveras mättar bröllopsgästernas magar. Nedan delar vi med oss av några smarriga förslag på rätter som vanligtvis uppskattas lite extra sådär på småtimmarna.

Wraps

Wraps är både enkla att förbereda och lätta att äta. En annan fördel med den här maträtten är att den går att variera på många olika sätt för att passa alla. Fyll wrapsen med kött, kyckling och grönsaker eller annat gott innehåll. För att underlätta för gästerna kan ni redan i förväg vika ihop dem, rulla in dem i papper och sedan dela dem på mitten. Då är det bara för gästerna att hugga in när det väl är dags!

Wraps är både enkla att förbereda och lätta att äta för bröllopsgästerna

Langos 

Den ungerska maträtten langos är perfekt som vickning ifall ni vill skämma bort era bröllopsgäster. De friterade potatisbröden med en god röra av gräddfil, rödlök och rom får vilken mun som helst att börja vattnas. 

Nachos med guacamole

Vad sägs om att bjuda gästerna på nachos med guacamole som nattamat? Nachos är perfekt som vickning eftersom det är väldigt gott och enkelt för gästerna att dela. Ställ ut några nachostallrikar med guacamole på borden i bröllopslokalen och låt gästerna ta för sig när magen börjar kurra.

Bota gästernas hunger med hjälp av nachos och guacamole

Empanadas

Sydamerikanska empanadas är som gjorda för att ätas som nattkäk efter ett långt, fartfyllt och härligt bröllop. Den tunna och frasiga degen gifter sig i kombination med en smakrik fyllning. Fyll dem förslagsvis med kött, lax eller svamp och spenat.

Quesadillas

Nygräddade quesadillas slår det mesta! Förbered innehållet i förväg och stek smidigt på bröden när gästerna börjar bli hungriga. Snåla inte med osten, stora mängder med ost har en tendens att gå hem hos gemene man efter en lång och festlig tillställning.

Hamburgare

Ibland är en hamburgare det enda som behövs för att avsluta en bröllopsfest på topp. Servera gästerna nystekta hamburgare med goda tillbehör och de kommer att vara er evigt tacksamma.

Hamburgare är perfekt som vickning till bröllopet

Ost- och charkbricka

En ost- och charkbricka är ett utmärkt alternativ ifall bröllopsmiddagen och efterrätten serverats relativt sent. Istället för att satsa på en hel måltid som gästerna kanske ändå inte kommer att orka kan ni förbereda en trevlig bricka. Då kan gästerna plocka på sig ost, kex, charkuterier, oliver och andra små godsaker i den mån de själva orkar.

Hot dogs

Hot dogs eller varmkorv med bröd är klassisk vickningsmat. Förutom att det är väldigt gott och går att kombinera med många olika tillbehör är det också ett prisvärt alternativ. Dessutom slinker en korv med bröd ner väldigt snabbt vilket innebär att gästerna snart är redo att fortsätta kvällen ute på dansgolvet.

Bjud bröllopsgästerna på hot dog som nattamat

Falafelrulle

Falafel har sitt ursprung i mellanöstern och fungerar utmärkt som vickningsmat. I en falafelrulle blandas falafel med till exempel avokado, surkål, koriander och hummus.  En av fördelarna med den här maträtten är att den är vegetarisk, dessutom upplever många den som väldigt fräsch vilket kan uppskattas efter en lång natt av festande.

Pizza 

Det finns väl ingen som inte tycker om pizza? Pizza är ett populärt nattkäk som alltid går hem. Ett tips är att servera några olika typer av pizzor, på så sätt får gästerna själva möjlighet att bestämma vilken eller vilka varianter som de vill smaka av. 

Pizza är klassisk vickningsmat som alltid uppskattas

Focaccia 

Det italienska matbrödet focaccia är ett strålande förslag på vickning. Brödet kan smaksättas på olika sätt med hjälp av olika kryddor och örter samt ost, kött och grönsaker. 

Panini

Panini är italienska smörgåsar som kan fyllas med allt från mozzarella och pesto till prosciutto. Förutom att påläggen kan kombineras på många olika sätt är mackorna också lätta att äta. Gästerna behöver inte ens göra ett uppehåll från dansgolvet utan kan enkelt ta sin macka i handen och fortsätta dansa. 

Skäm bort bröllopsgästerna med goda italienska mackor på småtimmarna

Tunnbrödsrullar

En svensk klassiker är smarriga tunnbrödsrullar med goda fyllningar i. Fyll rullarna med ost, skinka, lax eller andra goda röror och dela ut dem till bröllopsgästerna när energidepåerna behöver fyllas på. Ibland är det mest simpla, också det bästa.

Hyr in en foodtruck

Om ni vill ta vickningen på bröllopet till nästa nivå kan det vara en rolig idé att hyra in en foodtruck. När det börjar kurra i magarna på era gäster visar ni dem vägen till foodtrucken där de har möjlighet att välja mellan några olika maträtter. Känner ni er lockade av klassiska hamburgare eller föredrar ni kanske asiatisk streetfood? Möjligheterna är oändliga!

Förhoppningsvis kan något av ovanstående förslag på vickning passa just er bröllop. Det finns många valmöjligheter för er som är på jakt efter enkel och god mat att bjuda gästerna på i slutet av bröllopsfesten. Vi önskar er stort lycka till inför den stora dagen!


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält