Samla nära och kära och fira din 18-årsdag med en storslagen 18-årsfest. Att fylla 18 år och bli myndig är stort och självklart värt att uppmärksammas. Ett lyckat födelsedagskalas kräver dock en hel del planering och förberedelse. Nedan delar vi med oss av användbara tips som rör allt från festtema och dekorationer till mat och dryck. Allt för att din 18-årsfest ska bli oförglömlig.

Välj ett roligt festtema

Genom att välja ett festtema för din 18-årsfest kan du ta firandet till nästa nivå. En temafest med ett särskilt tema är ett roligt inslag som brukar uppskattas av gästerna, så länge det inte är alltför avancerat, det vill säga. Det gäller därmed att du lägger dig på en rimlig nivå för att temat inte ska motsatt effekt och stressa de inbjudna.

Ett lyckat 18-årsfirande kräver en god tårta

Det finns olika sätt att tänka på när du ska välja ett tema till festen. Vill du till exempel utgå från en speciell färg, ett årtal, ett land eller en speciell plats? Några förslag på teman är white-party, 90-talet, Hollywood eller Italien.

Om du vill ge utrymme för egna tolkningar kan du bestämma att temat för födelsedagsfesten är maskerad. Då får gästerna själva bestämma hur de vill klä ut sig.

Bestäm plats för festen

Platsen för festen är viktig eftersom den kan sätta prägel på hela kalaset. Med lite tur låter dina föräldrar dig arrangera din 18-årsfest hemma. Förutsatt att hemmet rymmer alla gäster som du planerar att bjuda kan det vara ett bra och prisvärt alternativ. 

Om du fyller år under sommarhalvåret kan det vara trevligt att ha festen utomhus. Kanske har du en trädgård på sidan av huset där du och dina gäster kan hålla till?

Arrangera 18-årsfesten i trädgården och dekorera den fint

I de fall då hemmet eller trädgården inte är stor nog eller du av andra anledningar föredrar att hålla festen någon annanstans är det en bra idé att hyra en festlokal. Det finns många trevliga festlokaler att abonnera inför 18-årsdagen. 

Skapa och skicka ut fina inbjudningskort

När du har bestämt när och var din 18-årsfest ska äga rum samt vilket tema du ska ha på festen kan du börja fundera på inbjudningarna. Viktig information som bör framgå på inbjudningskorten är utöver plats, datum och tid även om det rör sig om en temafest. Det kan också vara bra att nämna om det kommer att serveras mat eller dryck. På så sätt kan gästerna enklare planera så att de kommer till festen i rätt “skick”. 

Att skapa fina inbjudningskort till 18-årsfesten behöver inte vara svårt. Om du gillar att pyssla kan det vara en trevlig idé att göra inbjudningarna för hand. Det finns mycket inspiration att hämta online om det skulle behövas.

Ett annat alternativ är att skapa inbjudningskorten digitalt med hjälp av ett verktyg och mallar på internet. De välkomstkort som skapas digitalt kan du antingen skriva ut och skicka för hand eller skicka digitalt till dina gäster. 

Ifall festen har ett särskilt tema kan det vara trevligt om designen på inbjudningskorten matchar det temat för att följa en röd tråd. Om det till exempel handlar om ett white-party kan det vara festligt med en vit inbjudan. Det här ger gästerna en bra idé om vad de kan förvänta sig när de anländer till festen.

Förbered lekar och aktiviteter

Festlekar och aktiviteter är ett trevligt inslag på vilken fest som helst. Oavsett om du vill fira din 18-årsdag med en intim middag eller en storslagen fest med alla du känner så kan det vara en bra idé att förbereda några lekar och tävlingar. 

Det finns många roliga bordslekar som passar utmärkt för en mindre födelsedagsmiddag med vännerna. Om du istället har styrt upp en större fest kan det vara roligt att dela upp gästerna i lag och låta dem tävla mot varandra i olika lagtävlingar, till exempel femkamp eller Bäst-i-test-lekar. 

I de fall där gästerna inte känner varandra sedan tidigare kan det vara en bra idé att ordna med några lära-känna-varandra-lekar. Många gånger kan den här typen av aktiviteter under 18-årsfesten fungera som bra isbrytare där festens gäster helt enkelt får möjlighet att lära känna varandra bättre. Vad sägs till exempel om en tipspromenad där frågorna handlar om olika personer i sällskapet?

Pynta lokalen med dekorationer

Höj stämningen på din 18-årsfest med fina dekorationer. Med rätt kalasdekorationer kan vilken lokal som helst omvandlas till en trevlig festlokal. Du kan till exempel pynta lokalen med vimplar, girlanger, ljusslingor, discokulor, rislampor och glitter.

Glad tjej med heliumballonger med siffrorna 1 och 8

Även ballonger är ett måste till 18-årsfesten. För en extra festlig stämning kan du köpa heliumballonger med siffrorna 1 och 8 eller ballonger med texten “happy birthday”. Har du ingen möjlighet att fixa helium så kan du komma väldigt långt med vanliga ballonger. Ett tips är att använda dubbelhäftande tejp och klistra fast dem i taket. På så sätt kan du få det att se ut som att ballongerna är fyllda med helium. 

Duka middagsbordet fint

Om du planerar att bjuda på middag under festen kan det också vara trevligt att lägga lite tid på att duka fint. Dukningen på din 18-årsfest kan med fördel anpassas efter festens tema om det finns ett sådant. Annars går dukningar med guld, silver och glitter nästan alltid hem i festliga sammanhang. 

Bjud på festlig mat och dryck

Att förbereda goda tilltugg och läcker mat till din 18-årsfest ökar dina chanser för en lyckad tillställning. Även om du inte planerar en sittande middag så kan det vara trevligt att servera gästerna några mindre rätter eller snacks. Tips på enkel mat att bjuda på under kalaset är förslagsvis pizza, nachos eller minihamburgare. Du kan även förbereda några snittar eller en ost- och charkbricka. 

Drycken är också viktig när det kommer till en fest. Överraska förslagsvis gästerna med en läskande välkomstdrink när de anländer till partyt. Det är en trevlig gest som alltid uppskattas! Under festen kan du sedan blanda goda drinkar åt dina nära och kära eller ställa fram en bål som gästerna själva kan ta för sig av. Ett annat alternativ är att byta ut bålen mot en smarrig sangria. Det passar särskilt bra om din födelsedag infaller under sommarmånaderna.

Bjud dina kalasgäster på läskande och goda drinkar

Att planera en 18-årsfest kan både vara energikrävande och roligt men förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig med planeringen. Vi önskar dig ett stort grattis på din stora dag och hoppas att den kommande festen ger dig möjlighet att släppa lös festprissen inom dig.


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält