De flesta brudpar väljer att gifta sig under sommarhalvåret och kanske är det just det som gör vinterbröllop så speciella. Att vinterbröllop är mer sällsynta gör dem inte mindre fantastiska. Snarare tvärtom. Tänk dig själv att fira kärleken tillsammans med nära och kära i ett snöbelagt, gnistrande och vackert vinterlandskap. Vi delar med oss av tips och inspiration i hopp om att hjälpa er att skapa ett magiskt vinterbröllop. 

Fördelar med vinterbröllop

Bortsett från att ett vinterbröllop kan vara otroligt och vackert på alla sätt och vis finns det också andra fördelar med att gifta sig på vintern. Då många väljer att gifta sig under sommaren kan konkurrensen göra det svårare att få tillgång till drömlokalen. Bröllopslokaler bokas vanligtvis flera månader i förväg vilket kan ställa till det för er.

I många fall är det även dyrare att gifta sig under högsäsongen. Av den anledningen kan det också vara en bra idé att spara bröllopet till lågsäsongen. På så sätt kan ni få mer för era pengar utan att behöva spräcka budgeten. 

Ett vinterbröllop kan vara otroligt och vackert på alla sätt och vis

Om ni väljer att gifta er under vintern är ytterligare en fördel att ert bröllop blir extra speciellt i umgängeskretsen eftersom det inte är lika många andra par som gifter sig samtidigt. Det kommer mest troligt resultera i ett väldigt taggat kompisgäng som inte planerar att lämna bröllopsfesten i första taget.

Klädsel för vinterbröllop

När det kommer till klädseln för vinterbröllop gäller det att kombinera stil med finess. Samtidigt som det är en självklarhet att klä sig fint är det viktigt att även klä sig varmt. 

Brudparets klädsel 

Det kommer med stor sannolikhet att vara några minusgrader under er bröllopsdag. Av den anledningen kan det vara ett bra alternativ att som brud undvika axelbandslösa klänningar, bara ärmar och öppen rygg. Om du redan hittat den perfekta klänningen till vinterbröllopet och den råkar vara av en svalare modell går det alltid att lägga till en snygg cape eller använda en varmare kappa som skydd mot kylan.

En brudklänning med långa ärmar skyddar mot kylan

Nästa steg för dig som brud är att hitta ett par lämpliga skor till vinterbröllopet. Många gånger kan det kännas viktigt att ha några finare klackskor under själva ceremonin och eventuellt också under fotograferingen. Ett bra tips är dock att ta med ett par varmare skor som du kan använda på väg till platsen där ni ska fotograferas och sedan på väg tillbaka till bröllopsfesten.  

Brudgummen däremot kan komma långt med att bara ha en långärmad skjorta under kavajen. Om det förväntas bli riktigt kallt kan även du använda långkalsonger och bära en rock. När det kommer till val av skor brukar det inte heller vara ett stort problem för dig som brudgum. Även i ditt fall kan det däremot vara praktiskt att ta med ett par mer ordentliga skor att byta om till om det till exempel blir för kallt när bröllopsfotona ska tas. 

Välj en långärmad skjorta under kavajen för att hålla kylan ute

Gästernas klädsel 

Som gäst på ett vinterbröllop är det lite enklare att klä sig varmt, än för brudparet. Gäster kan utan problem bära långkalsonger under kostymbyxorna och långklänningarna. Dessutom behöver gästerna inte vara rädda att bära en extra varm jacka eller vantar eftersom de i vanliga fall inte ska fotograferas i samma utsträckning som bruden och brudgummen. 

Hitta en lämplig bröllopslokal

Valet av bröllopslokal är en viktig del i bröllopsplaneringen eftersom lokalen kan sätta prägel på hela bröllopet. När det gäller vinterbröllop är det viktigt att försäkra er om att den bröllopslokal ni väljer är tillräckligt isolerad så att era gäster inte ska behöva frysa. 

Det är även viktigt att ni försäkrar er om att det går att ta sig till lokalen under vintern på ett smidigt sätt. Om lokalen till exempel ligger på en ö, är det möjligt att ta sig fram under årets kallare månader? 

I Sverige finns det många fina lokaler för vinterbröllop. Det handlar bara om att hitta en som gör det möjligt för er att förverkliga era drömmar med den stora dagen. Fantiserar ni om ett storslaget slottsbröllop eller ett intimt bröllop i fjällen? Oavsett vad ni drömmer för typ av bröllop så finns den perfekta lokalen där ute någonstans och väntar på er.

Bröllopslokalen behöver ha bra isolering och vara lättåtkomlig

Skapa fina och informativa inbjudningskort

Ju mer information en bröllopsinbjudan innehåller desto lättare blir det för gästerna att veta vad de kan förvänta sig av er stora dag. Vinterbröllop är inget undantag. Det är därför viktigt att ta med information som gäller datum, plats och tid. 

När det kommer till vinterbröllop är det också särskilt viktigt att det framgår tydligt om någon del av bröllopet kommer att tillbringas utomhus. Om vigseln till exempel planeras att hållas utomhus är det viktigt att det framgår. Detta för att gästerna ska kunna anpassa sin klädsel för att inte behöva frysa. 

Inbjudningskorten kan med fördel ha en mer avskalad design och gå i vinterpalettens färger, det vill säga kalla färger som förslagsvis mörkblått, grönt eller brunt. Ett förslag är att ta hjälp av en illustratör som kan skapa personliga bröllopsinbjudningar åt er med till exempel en skiss på er bröllopslokal eller festprogrammet för dagen. 

Tips inför valet av brudbukett

Brudbuketten till ett vinterbröllop brukar många gånger bestå av mer jordnära och dova färger som till exempel mörkrött, blått och brunt med inslag av grönt. Det är också vanligt att välja en helvit brudbukett med grönska. För att göra buketten mer vintrig kan det vara en bra idé att lägga till kottar eller andra naturinslag. 

Om det förväntas bli väldigt kallt under bröllopet kan det vara smart att byta ut en färsk bukett mot torkade blommor istället. Torkade blommor är lättskötta och kan enkelt packas ner i en resväska om så behövs. Du kan alltid rådfråga en florist om du är osäker.

En sak som kan vara bra att komma ihåg är att det egentligen inte finns några rätt och fel när det kommer till valet av brudbukett. I slutet av dagen är det enda som spelar någon roll att den blivande bruden tycker att buketten är fin.

En vacker brudbukett till ett vinterbröllop i jordnära och dova färger

Bjud på säsongsanpassad mat och dryck

Gällande mat och dryck är det alltid trevligt med en bröllopsmeny som baseras på säsongens råvaror. En typisk vintermeny kan ha en förrätt bestående av grillade skaldjur, en varmrätt med renkött och rotfrukter och en efterrätt i form av mörk chokladkaka. 

Inför brudskålen kan ni fylla era gästers glas med Glubbel (glögg och bubbel) istället för klassiska bubblor. Ett annat förslag är att erbjuda gästerna en varm välkomstdrink. Hur gott låter det till exempel inte med varm toddy eller äppelmust med bourbon?

Det finns i stort sett lika många varianter på bröllopstårtor som det finns brudpar. Det innebär att ni har all möjlighet att anpassa er tårta efter smak och tycke. Även utseendet på bröllopstårtan kan skräddarsys. En frostigt vit tårta med fina dekorationer går dock alltid hem.

En frostigt vit tårta med fina dekorationer går dock alltid hem på vinterbröllopet

Duka borden fint till bröllopet

Fint dukade och dekorerade bord är något som hör ett bröllop till. Ett alternativ är att fortsätta ta in mörkare och mer dova färger även i dukningen. Då kan det vara fint att använda en mörkare duk och sedan duka med ljusare glas och porslin, eller göra tvärtom och använda en ljus duk och mörkt glas och porslin. Ett annat alternativ är att köra på ett ljust och vintrigt tema och istället duka bordet i vitt och guld eller silver. 

Oavsett vilket färgtema ni väljer till bröllopsdukningen kan det vara fint att förstärka den vintriga och mysiga känslan med fina bordsdekorationer. Det är inte ovanligt att ta hjälp av naturen när det gäller att skapa fina och vintriga dukningar. Naturliga inslag såsom kottar, grenar, kvistar, mossa och granris eller annan grönska bör inte underskattas. 

Det kan också vara fint att skapa egna frostade bär eller torkad frukt och dekorera borden med dessa. Snåla inte heller med ljuslyktor och ljusslingor. Kom ihåg, det är bara er kreativitet som kan sätta stopp för dukningen till ert vinterbröllop.

Duka fint till vinterbröllopet med naturliga inslag och mycket ljus

Pynta och dekorera bröllopslokalen

Det är inte bara borden som ska pyntas, bröllopslokalen i sig behöver också dekoreras inför vinterbröllopet. Ta hjälp av allt från färska blommor till fina och personliga skyltar. Ni behöver inte vara rädda för att återanvända samma dekoration i övriga lokalen som ni använder i bordsdukningen. 

Skapa kransar i granris eller häng upp grenar i taket att fästa ljuslyktor eller ljusslingor i. När vintermörkret faller skapar dessa ljuskällor en magisk och nästintill sagolik stämning i lokalen. Glöm inte att även sätta upp facklor eller marschaller utanför bröllopslokalen, det skapar en fin inramning och uppskattas av gästerna när de anländer till festen såväl som om de behöver gå ut en stund och ta lite frisk luft. 

Förhoppningsvis har det här inlägget bidragit med lite inspiration till ert vinterbröllop. Att gifta sig på vintern är inte för alla men en sak är säker och det är att ett vinterbröllop i Sverige inte kan bli annat än magiskt vackert och minnesvärt på alla sätt och vis. Det krävs bara en hel del planering och förberedelser, men vilket bröllop gör inte det?


Venuu är Sveriges största bokningstjänst för eventlokaler. Hos oss bokar du enkelt en unik lokal för din fest, din konferens, ditt bröllop eller andra event, alltid till bästa pris. Se hundratals lokaler på vår hemsida »

Ta del av vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt fält